Kennisdag 2024: Achtergrond informatie sprekers

Klik hier voor het volledige programma

Peter van der Avoird (Trayplant)

Als je innoveert op basis van passie, dan ben je op tijd. Als je innoveert op basis van urgentie, dan ben je zeker te laat!

Duurzaamheid is een breed begrip waarbij de essentie is dat we nog vele generatie’s op deze planeet willen doorbrengen. De people, planet en profit moeten hierbij in evenwicht zijn. Na 15 jaar hier mee bezig te zijn hebben we 80 % getackeld…….  Als je hier morgen nog mee moet starten… kun je beter niet meer beginnen :).

Geert Pinxterhuis (BO Akkerbouw)

Weerbaarheid, van theorie naar praktische maatregelen

© Wim van Vossen Fotografie –

Samenvatting: Weerbaar telen, geïntegreerd telen, integrated crop management. De begrippen zijn divers, maar hoe is de theorie te vertalen naar een concrete aanpak voor telers? De akkerbouw en de fruitteelt kunnen van elkaar leren.

Sarah Kemp (Delphy)

Mieren voeden met suiker: beheersing van roze appelluis

Roze appelluiskolonies voorzien mieren van suiker. Door het aanbieden van een alternatieve bron van suikers verlaten de mieren de luizenkolonies. Hierdoor zijn de luizen kwetsbaarder voor natuurlijke vijanden en vermindert de uitbreiding van roze appelluis naar jonge scheuten in de boom. Uit veldproeven in 2021-2024 blijkt dat de methode werkt, maar nog moet worden geoptimaliseerd. Het principe van deze aanpak biedt perspectief voor het ontwikkelen van innovatieve oplossingen.

Laurens Tack (Agromanager)

Data verandert de fruitteelt

“Data verandert de manier waarop telers werken en beslissingen nemen. Tijdens de Kennisdag bespreek ik hoe Agromanager data en AI inzet om de hele keten te verbeteren. We kijken naar nieuwe kansen voor telers en hoe technologie het werk slimmer en efficiënter maakt. De toekomst van landbouw is digitaal – en dichterbij dan je denkt!”

Marcel Wenneker (WUR)

Krachten bundelen voor beheersing van vruchtboomkanker

Vruchtboomkanker is nog steeds een probleem in appel. In de afgelopen jaren treedt de ziekte ook steeds vaker in peer op. Voor een goede beheersing werken onderzoek en praktijk samen om tot adequate oplossingen te komen. Hiervoor moeten strategieën ontwikkeld worden waar alle partijen aan meewerken.

Anna Zwijnenburg (Boer Natuur Flevoland)

Wordt bodemexpert in je eigen boomgaard

Goed bodembeheer begint met kennis van de bodem en inzicht in de bodemkwaliteit. Maar hoe beoordeel je de bodemkwaliteit? Door een kuil te graven en te beoordelen, leer je de bodem kennen. Zicht op de Bodemstructuur biedt hiervoor een eenvoudige methode. Iedere fruitteler kan bodemexpert in de eigen boomgaard worden.

Herman Helsen (WUR)

Bruingemarmerde schildwants: hoe boomgaardbeheer bijdraagt aan de natuurlijke bestrijding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bruingemarmerde schildwants rukt langzaam maar zeker op in Nederland. Toch veroorzaken de inheemse schildwantsen in de Nederlandse fruitteelt nog steeds de meeste schade. Op de Kennisdag wordt een overzicht gegeven van de stand van het onderzoek. Proeven laten zien dat natuurlijke vijanden een verrassend effectieve rol kunnen spelen bij het bestrijden van schildwantsen. In extensief beheerde boomgaarden worden veel meer schildwantseieren opgegeten dan in gangbare of biologische boomgaarden.

Jan Eelco Jansma en Ellen Bulten (WUR)

Oog voor morgen in de fruitteelt

Hoe bereid jij je bedrijf voor op de komende 25 jaar? De weersextremen nemen toe: het wordt vaker natter, warmer en droger in Nederland en bovendien stijgt de zeespiegel. En dan ook nog al die andere onzekerheden. Wat betekenen deze trends voor de keuzes die je nu moet maken voor je bedrijf van overmorgen? Door vandaag al stil te staan bij overmorgen bereid je je voor op een veerkrachtige toekomst.

Stijn van Laer (Fruitconsult)

De toekomst van de gewasbescherming: Met minder meer

We verliezen producten, krijgen meer restricties, maar moeten nog steeds dezelfde plagen en ziekten bestrijden. Nieuwe alternatieve oplossingen beloven veel, maar zijn minder performant. Komt de oplossing van de optimalisatie van de gewasbescherming? De details kunnen het verschil maken, maar echter alleen indien er voldoende oplossingen voor handen blijven. 

Björn Kuipers (Jumbo, voormalig topscheidsrechter)

 “Maximaal presteren door teamwork”

In het verhaal van Björn Kuipers staat ondernemerschap en verbinding centraal.

 

Netwerkplein

Ontmoet elkaar op het netwerkplein: Ga in gesprek met de sprekers en laat je bijpraten over de online tool GroenWijzer.