Robots gaan in de toekomst een steeds grotere rol spelen in agrarische sectoren. Ook in de teelt van kleinfruit zullen robots ongetwijfeld hun intrede gaan doen. Robots zullen bijvoorbeeld repeterende werkzaamheden overnemen of bijdragen aan het verduurzamen van de teelt.

Voordat het zover is moet er nog veel onderzocht en geƫxperimenteerd worden waarbij het belangrijk is dat onderzoekers, techneuten en fruittelers met elkaar meedenken om de juiste stappen te kunnen zetten. Daarom nodigt de themagroep kleinfruit u van harte uit voor een bijeenkomst over de ontwikkelingen die er zijn rond robotisering ten behoeve van de teelt van rode bessen.

Programma:
13.15 uurĀ Ā Ā Ā Ā Ā Ā  Inloop met koffie & Thee
13.30 uurĀ Ā Ā Ā Ā Ā Ā  Opening en welkom door Frederik Bunt (Voorzitter Themagroep Kleinfruit)
13.35 uurĀ Ā Ā Ā Ā Ā Ā  Programma
16.00 uurĀ Ā Ā Ā Ā Ā Ā  Afsluiting met een drankje en een hapje

LET OP: Bereikbaarheid Proeftuin Randwijk:
Momenteel zijn erĀ  werkzaamheden aan de Lingebrug. Deze brug tussen Zetten en Randwijk ligt er tot april helemaal uit.Ā  Proeftuin Randwijk is in deze periode wel bereikbaar. Dit betekent dat vanaf het zuiden alleen nog fietsers de Linge over kunnen steken. Vanaf de A15 moet er worden omgereden (via A50, afrit 18 Heteren).

Boomgaardrobotica, waar staan we nu?
Jochen Hemming (onderzoeker Robotica bij WUR) vertelt welke ontwikkelingen er binnen en buiten Nederland zijn op het gebied van robotica in de boomgaard en wat dit op termijn kan betekenen voor de teelt van rode bessen.

Sensoren toepassen in de boomgaard
One Planet Research Center is een multidisciplinair samenwerkingsverband tussen Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit, Radboudumc en nano-technologie wereldspeler Imec.
Bas Boom is Computer Vision onderzoeker bij One Planet en neemt u mee in welke type sensoren er zijn Ć©n in hoe deze toegepast kunnen worden in de ontwikkeling van toepassingen voor de kleinfruitteelt. Ook laat hij opnamen zien die gemaakt zijn van bessenstruiken.

Visie op robotplatforms in de boomgaard.
ABB robotics is wereldwijd Ć©Ć©n van de meest toonaangevende leveranciers van robotica toepassingen. Haayo Terpstra is werkzaam bij ABB en geeft zijn visie op het mogelijk maken van een robotplatform voor in de boomgaard.

Virtual reality in de boomgaard, wat kunnen we ermee?
We horen en lezen steeds vaker wat er allemaal mogelijk is met virtual reality. Maar wat is virtual reality precies? En, wat kun je ermee in de boomgaard? Bas Boom laat zien wat mogelijk is aan de hand van een virtuele appelboomgaard.

Gerobotiseerd snoeien van rode bessen, wat is mogelijk?
In het topsectorprojecten The Next Fruit 4.0 en Handsfree Robotics wordt met financiƫle steun van de NFO gewerkt aan het ontwikkelen van een multifunctionele robot. Onderdeel hiervan is een prototype van een robotarm die rode bessen kan snoeien. Anouk Leunissen (onderzoeker Agro Robotics bij WUR) en Jochen Hemming praten u bij over de stand van zaken.

Tijdens alle programmaonderdelen is er ruimte voor vragen en discussie en horen we graag welke ideeƫn u heeft over toepassing van technologie in de kleinfruitteelt.

Deze bijeenkomst wordt mogelijk gemaakt door:

AanmeldenĀ Ā Ā  :

Bijeenkomst Robotisering