Van 16 tot en met 19 januari organiseert Bionext de Biokennisweek met op woensdag en donderdag de Biobeurs in de Brabanthallen in Den Bosch. De Biokennisweek is het online en live event met op maandag en dinsdag allerlei webinars over tal van onderwerpen die te maken hebben met biologische landbouw. Op woensdag en donderdag is er een workshopprogramma tijdens de beurs. Thema’s die aan bod komen zijn marktgroei, omschakelen, innovatie & kwaliteitsontwikkeling van biologisch en nieuwe biologische wetgeving. Op donderdag is er van 12.00 uur tot 13.00 uur een workshop over biologisch fruit telen door Gerjan Brouwer van Delphy. Zij gaat onder andere in op het Europese BioKennisNet en er is een proeverij met diverse biologische appel- en perenrassen.

De Biobeurs wordt op woensdag 18 januari officieel geopend door landbouwminister Piet Adema. Hij zal  een toelichting geven op het ‘actieplan Biologisch’. Met dit actieplan geeft het ministerie vol gas om biologisch echt te laten groeien. Op de Biobeurs zijn ruim 200 bedrijven aanwezig als exposant, er is een groot Italiaans paviljoen en naast thematours en ‘Boer zoekt Boer live Tinder’ is er natuurlijk ook veel te proeven en te netwerken. Ook is er ruimte voor nieuwe initiatieven zoals het Bio aanschuifdiner.

Kijk op biokennisweek.nl voor meer informatie.

 

Workshop met Gerjan Brouwer:

Proef tijdens de workshop de appel van de toekomst: hard, knapperig en zoet met een vleugje zuur. Reis daarna mee naar de verschillende landen van Europa. De smaak van appel verschilt per land. Wat is hun ideale appel? En hoe pakken zij de biologische teelt aan? Worden er ook peren geteeld en waarom is de perenteelt zo belangrijk in Nederland en België. In het project Biofruitnet zijn rassen, teelt en ziekten & plagen geïnventariseerd. De basisuitgangspunten voor de biologische teelt is een gezonde bodem en een preventieve aanpak van ziekten en plagen. Biodiversiteit en hygiëne spelen een belangrijke rol. Preventieve maatregelen tegen de ziekte schurft bij appel en peer wordt toegelicht met praktijkervaringen en onderzoek. Internationale samenwerking Is er ook op het gebied van onderzoek naar perengalmug. Een insect dat te klein is om te zien, maar veel schade kan aanrichten.