67,9 procent van de agrariërs in ons land heeft plannen om in 2025 te investeren. Dat blijkt uit het Nieuwe Oogst Trendonderzoek 2025. Daarmee is de investeringsbereidheid ongeveer net zo hoog als vorig jaar. Toen gaf 66,9 procent van de boeren en tuinders aan in het nieuwe jaar te willen investeren.
Vooral algemeen onderhoud is voor agrariërs een investeringsdoel (37,2 procent). De bouw van een stal of schuur volgt met 31,9 procent. Op de derde plaats – met 30,3 procent – staat de aanschaf van een nieuwe trekker of andere machine. Voor 18,7 procent is het aankopen van grond het investeringsdoel voor 2025.
Een van de belangrijkste redenen om niet te investeren in 2025 is het feit dat banken steeds hogere eisen stellen.
Regeldruk punt van zorg
Het onderzoek laat ook zien dat er sprake is van een grote mate van tevredenheid over de financieringsmogelijkheden (75,2 procent). Een wat lager percentage (63,3 procent) geeft aan zich geen zorgen te maken over de toekomst van het eigen bedrijf. De groeiende regeldruk is de grootste zorg (66,9 procent) van agrariërs in ons land.
Gevolgen klimaatverandering
50,4 procent van de ondervraagde ondernemers zegt dat de klimaatverandering een serieuze uitdaging is. Zij ondervinden op hun eigen bedrijf ook de gevolgen hiervan.
De meeste agrariërs (74 procent) noemen bodembeheer als de belangrijkste maatregel om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan, in 2022. 52 procent houdt er rekening mee bij gewas- of raskeuze tegen 44,8 procent twee jaar geleden. 45,6 procent investeert om deze reden in drainage. In 2022 was dit nog 22,3 procent.
Voor 75,3 procent is het creëren van een financiële buffer een mogelijkheid om financiële (klimaat)risico’s uit te sluiten. Een brede weersverzekering is voor 12,2 procent een optie, ongeveer evenveel als de 11,7 procent in 2023. In het onderzoek eind 2022 was dat voor slechts 6,3 procent een optie.
In het trendonderzoek van 2025 zegt 12,5 procent te kiezen voor een hagel/stormverzekering. Daarnaast nemen ondernemers tal van maatregelen om de effecten van de klimaatverandering tegen te gaan. Onder meer peilgestuurde drainage en de aanschaf van hagelnetten worden hierbij genoemd.
Nog enkele uitkomsten van het trendonderzoek
- Leveren aan een marktconcept van een supermarktketen of afnemer is voor veel boeren en tuinders nog een brug te ver. In het trendonderzoek 2025 geeft 27,2 procent aan dit te doen. In 2024 lag dat percentage duidelijk hoger, op 38,7 procent. Dit komt deels doordat de eisen voor deelname zijn aangescherpt.
- De politieke voorkeur van agrariërs is verschoven. Van de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB is alleen de steun voor de PVV gegroeid ten opzichte van een peiling die vlak voor de verkiezingen van november 2023 is gehouden. De BoerBurgerBeweging (BBB) is net als voorgaande jaren de grootste partij onder boeren en tuinders, al loopt die steun wel terug.
- 64,3 procent van de ondervraagde boeren en tuinders geeft aan vertrouwen te hebben in landbouwminister Femke Wiersma.
Over het Nieuwe Oogst Trendonderzoek
Het Nieuwe Oogst Trendonderzoek 2025 is een opiniepeiling onder boeren en tuinders over agrarisch ondernemen en het ondernemersklimaat in Nederland. De vierde editie van het trendonderzoek vond deze keer plaats van 4 tot en met 15 december 2024. De resultaten werden vastgesteld op basis van een enquête die bestaat uit 55 vragen en een peiling naar de politieke voorkeur. Aan de enquête namen ruim 600 boeren en tuinders deel, waaronder ook fruittelers.
Lees meer
Lees hier het volledige artikel op de website van Nieuwe Oogst. Het volledige trendonderzoek vindt u hier.
Bron: Nieuwe Oogst