Van den Brink Fruit investeerde het afgelopen jaar in nieuwe sorteer- en koelfaciliteiten op hun locatie in ’t Goy. Het bedrijf maakte daarmee weer een stap in duurzaamheid en toekomstbestendigheid van het bedrijf. Afgelopen vrijdag was er een inloopmiddag voor relaties en omwonenden.

“Het was een heel drukbezochte dag”, blikt Peter van den Brink terug, die samen met zijn ouders Ton en Ineke het bedrijf runt. “Vrijdag stond mede in het teken van het sorteren van de laatste Gräfin Gepa/Early Desire-peren van dit seizoen. Als exclusief sorteerbedrijf van dit clubras hebben we dit in opdracht van Staay Food Group gedaan. Voor veel Nederlandse perentelers was het een lastig productieseizoen. Het was erg nat en het heeft veel gehageld. Desondanks, viel de packout zeker niet tegen.”

Lees verder onder de afbeelding.

De nieuwbouw bij Van den Brink Fruit was bouwfase 3, na eerdere bouwfases in 2018 en 2020. In deze laatste fase is de sortering flink uitgebreid met een nieuwe sorteermachine met dertig uitgangen van Greefa. In het verpaktraject zijn een automatische stickeraars gekomen en een vol-automatische stapelaars. Dat maakt dat sorteermedewerkers alleen nog de volle verpakking op paktafel hoeven af te duwen, waarna de stapelaar het overige werk overneemt. Dat betekent minder lichamelijke inspanning en arbeidsbesparing.

“Voor de toekomst kijken we nog naar een automatische packer die het fruit op kleur op de pakbladen kan leggen. Daarvoor hebben we nog geen geschikte machine gevonden”, aldus Peter.

Van den Brink is gespecialiseerd in de lange bewaring van peren. Tijdens de rondgang op de inloopmiddag konden bezoekers de 16 nieuwe ULO-cellen bekijken. In totaal beslaat de nieuwbouw 3.300 m2. Duurzaamheid en kwaliteit stonden bij de nieuwbouw van de cellen voorop. “We hebben gekozen voor ammoniak als koudemiddel, omdat we hier al ervaring mee hebben en vooral omdat dit het meest krachtige natuurlijke koudemiddel is”, legt Peter uit. Daarnaast is gebouwd met hoogwaardige, brandwerende isolatie en wordt gewerkt met zogenoemde box-in-box-koeling. De ruimte tussen het dak en de cellen wordt hierbij op een constante temperatuur gehouden, waardoor in de cellen zelf minder koeltijd nodig is, wat ten goede komt aan de kwaliteit van het product.

De warmte van de compressors wordt hergebruikt voor verwarming van het tapwater in de huisvesting en personeelsruimtes en de vloerverwarming.
Qua stroomvoorziening is de locatie, dankzij zonnepanelen op alle daken, op het totale verbruik voor 80 procent zelfvoorzienend. Voor een optimaal gebruik van zonne-energie en teruglevering op het net is al geïnvesteerd in een Energie Management Systeem, waarmee al wordt voorgesorteerd op de toekomstige aankoop van een batterij. Tot slot is ook een noodstroomvoorziening voor de productieruimtes en koeling geïnstalleerd.

De familie Van den Brink kijkt terug op een zeer geslaagde middag en avond en bedankt haar relaties voor hun bezoek en het vertrouwen!