Voedselbanken Nederland, GroentenFruit Huis, Groente & Fruitbrigade en Groentebrigade Manna ondertekenden afgelopen dinsdag een intentieovereenkomst om mensen in armoede meer toegang te geven tot vers en gezond voedsel. De partijen willen dat het doneren van groenten en fruit aan mensen in armoede de norm wordt binnen de groente- en fruitsector.

“De betrokken partijen willen de distributie en consumptie van vers en gevarieerd voedsel bevorderen voor mensen voor wie dat niet vanzelfsprekend is. Enerzijds door het aanbod te vergroten en zoveel mogelijk bedrijven aan te laten sluiten om meer groente en fruit beschikbaar te stellen voor voedselbankklanten. Anderzijds door de gezondheidsaspecten en het gebruiksgemak van groente en fruit voor mensen in armoede te bevorderen”, zo schrijven de partijen in een persbericht.

Impact maken op de maatschappij

Anne Marie Borgdorff, Programmamanager Gezondheid bij GroentenFruit Huis, hoopt dat fruittelers genegen zullen zijn om reststromen te doneren aan de voedselbanken. “Er zijn natuurlijk wel al initiatieven op dit vlak, maar dat mogen er meer worden. Het huidige aanbod aan fruit bij de voedselbanken is namelijk ontoereikend om een gezond leefpatroon te garanderen voor mensen in armoede. Donatie past in het plaatje van maatschappelijk verantwoord ondernemen en impact willen maken op de maatschappij. Dit kan bijdragen aan een positief imago en meer draagvlak voor de sector.”

Rollen en verantwoordelijkheden

In de overeenkomst pakt iedere organisatie haar rol en verantwoordelijkheid. GroentenFruit Huis informeert haar leden en roept hen op tot samenwerking. Groente & Fruitbrigade en Groentebrigade Manna dragen zorg voor een naadloze aansluiting in het bedrijfsproces van groente- en fruithandelaren en telers en vormen de schakel naar Voedselbanken Nederland. De voedselbanken zorgen ervoor dat het gezonde aanbod bij hun klanten terecht komt en geven informatie over de bereidingswijze en het bevorderen van gezonde keuzes om de consumptie te vergroten.

Artikel Fruitteelt

In editie 19 van Fruitteelt stond een artikel over De Laatste Pluk, een landelijk appel- en perenproject voor voedselbanken in Nederland. Lees het artikel hier terug.

Foto:
V.l.n.r.: Mary van Hoek-Hendriks (bestuurslid Groente & Fruitbrigade), Gert Mulder (bestuursvoorzitter Groente & Fruitbrigade), Tom Hillemans (vicevoorzitter Voedselbanken Nederland), Cathy van Beek (voorzitter GroentenFruit Huis), Richard Schouten (directeur GroentenFruit Huis) en Anne Marie Borgdorff (programmamanager Gezondheid GroentenFruit Huis).        

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 oktober 2024 - 16:40