Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) laat een onderzoek uitvoeren om inzicht te krijgen in hoe fruittelers en andere agrarische ondernemers aankijken tegen bovenwettelijke duurzaamheidseisen. De NFO roept haar leden op om mee te doen aan dit belangrijke onderzoek, aangezien dit ertoe kan bijdragen dat toekomstig beleid beter is afgestemd op de dagelijkse fruitteeltpraktijk.

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door agrarische onderzoeksbureau Geelen Consultancy, richt zich specifiek op bovenwettelijke duurzaamheidseisen die door afnemers worden gesteld, al dan niet in een keurmerk. Deze eisen kunnen betrekking hebben op milieu, natuur of klimaat, maar ook op producteigenschappen zoals vorm, grootte, gewicht en kleur. Ook kunnen dit administratieve eisen – bijvoorbeeld rapportageverplichtingen – rondom duurzaamheid zijn waar een agrarische ondernemer aan moet voldoen.

Enkele kernvragen die in het onderzoek aan bod komen, zijn:

  • Wat zijn de voor- en nadelen van voldoen aan deze eisen?
  • Levert voldoen aan deze eisen extra inkomsten en/of afzetzekerheid op?
  • Hoe lang duurt het voordat eventuele investeringen zijn terugverdiend?
  • En hoeveel inspraak hebben ondernemers in de gestelde eisen?

Het onderzoek beslaat zeven sectoren binnen de agrarische sector. De fruitteelt is er daar één van.

Meedoen?

Op donderdag 10 en/of vrijdag 11 oktober ontvangen een paar duizend agrarische ondernemers een e-mail met een link naar de online vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten en alle antwoorden worden strikt anoniem verwerkt. De volledige resultaten van het onderzoek worden door het ministerie openbaar gemaakt.

Wilt u meteen deelnemen? Ga dan hier naar de online vragenlijst.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 8 oktober 2024 - 16:35