De zoektocht naar de verbetering van de vruchtboomkanker-beheersing wordt verder geïntensiveerd. Donderdagavond 26 september hebben NFO, WUR, CAF, Fruitconsult, Fruitmasters en P.G. Kusters de ontwikkelde kennis van de afgelopen jaren gedeeld en besproken. Verhoogde inzet is nodig om tijdig de teruggang in het beschikbare gewasbeschermingsmiddelenpakket op te kunnen vangen. Afgelopen zomer is de Europese registratie van captan verlengd, maar een forse inperking binnen enkele jaren wordt wel verwacht. De NFO blijft zich inzetten voor een zo gunstig mogelijke toelating, maar daarnaast werken we op verschillende fronten aan meer kennis en alternatieve methoden om vruchtboomkanker in de toekomst beheersbaar te houden.
Zo heeft WUR in opdracht van onder andere de NFO een meerjarig onderzoeksproject naar de levenswijze en invloed van teelthandelingen uitgevoerd. Klik hier voor de projectresultaten. Daarnaast werkt WUR binnen het door de NFO opgezette NextFruit 4.0 aan detectie van aantasting met camera’s en heeft Fruitconsult in opdracht van Fruitmasters afgelopen jaren meerdere praktijkproeven uitgevoerd. In het mede de door de NFO opgezette praktijkprogramma Weerbaarheid in de praktijk zijn en worden zowel op Proeftuin Randwijk als op een praktijkperceel praktijkdemonstraties uitgevoerd.
Dit najaar is er een Europese bijeenkomst voor onderzoekers over vruchtboomkanker. Vanuit Nederland zal WUR deelnemen en aandacht vragen voor vruchtboomkanker in peer. In 2024 zijn voorbereidingen getroffen voor meerdere meerjarige onderzoeksprogramma’s die in 2025 starten. Dit najaar en komende winter worden potentiële aanknopingspunten op een rij gezet. Deze worden begin volgend jaar met een grote groep deskundige besproken en dan zullen keuzes gemaakt worden.
Positief aan de bijeenkomst van vorige week was de open kennis- en ideeënuitwisseling om het grote teeltrisico wat vruchtboomkanker is de baas te blijven. Een nog centralere rol in de beheersing van vruchtboomkanker krijgen preventieve maatregelen (ras, perceel en perceel inrichtingskeuzes) en sanitatie, (verwijderen van aantasting), geautomatiseerd of handmatig. Zonder een intensivering van preventieve en sanitaire maatregelen zal vruchtboomkanker niet onder controle blijven.