Het Hot Climate Partnership presenteert volgende week tijdens de Fruit Attraction in Madrid het hittebestendige appelras STELLAR. Het ras is speciaal ontwikkeld voor warme en opwarmende klimaten.

STELLAR is een vroegrijpende, felrode appel, die qua formaat vergelijkbaar is met Gala, maar een tot twee weken vroeger plukrijp is. De appel is qua kleuring, textuur en productie beter bestand tegen hogere temperaturen. STELLAR is het resultaat van meer dan twintig jaar natuurlijke veredeling en wetenschappelijke ontwikkeling. Het ras werd eerder al gepresenteerd onder de naam HOT81A1 is het tweede ras dat door het Hot Climat Partnership is uitgebracht.

Het Franse IFO – een samenwerkingsverband van drie Franse boomkwekers – is aangewezen als hoofdlicentiehouder. Bruno Essner, Managing Director van IFO, zegt: “We hebben vertrouwen in deze nieuwe vroege variëteit, die consistent goed is getest op zowel smaak als uiterlijk onder een breed scala aan klimaatomstandigheden. We zijn verheugd om STELLAR-appelbomen te kunnen aanbieden via een open tree release-model, zodat meer telers kunnen profiteren van de uitzonderlijke kwaliteiten. Dit biedt telers flexibiliteit, omdat ze STELLAR-appelbomen kunnen kopen en het fruit kunnen merken onder hun eigen gekozen marketingnaam.”
Telers die geïnteresseerd zijn in het kopen en planten van STELLAR kunnen rechtstreeks contact opnemen met IFO. Uiteindelijk zal STELLAR beschikbaar zijn voor telers wereldwijd, waarbij de eerste release gericht is op Europa en gebieden waar plantmateriaal beschikbaar is.

Het Hot Climate Partnership werd in 2002 opgericht als antwoord op de uitdagingen waarmee Catalaanse appel- en perentelers te maken kregen. Het is een samenwerking tussen het Catalaanse Instituut voor Agrofoodonderzoek en -technologie (IRTA), het Nieuw-Zeelandse Plant & Food Research, de Catalaanse fruittelersvereniging Fruit Futur en VentureFruit, het genetica- en variëteitenbeheerbedrijf van T&G Global. Deze twee bedrijven zijn verantwoordelijk voor de commercialisering en licentieverlening van nieuwe variëteiten van het partnerschap.
Het Hot Climate Partnership beschikt over een uitgebreide pijplijn van 13 appel- en 6 perenrassen die momenteel hun laatste jaar van evaluatie en testen afronden.

Na de introductie van de STELLAR-appelbomen heeft het partnerschap nog twee andere variëteiten geselecteerd die ze vanaf 2025 op de markt hopen te brengen. Beide zijn speciaal gekweekt om bestand te zijn tegen warme en opwarmende klimaten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 1 oktober 2024 - 16:51