Het Europees Parlement heeft twee besluiten van de Europese Commissie, om residuen van een aantal in de EU verboden werkzame stoffen op geïmporteerd product toe te staan, verworpen. De Partij voor de Dieren had bezwaren ingediend tegen dit plan. Het gaat om verhoogde maximum residuwaarden (mrl’s) voor de werkzame stoffen cyproconazol en spirodiclofen in producten zoals granen, zaden, vlees, lever en nieren, evenals voor benomyl, carbendazim en thiofanaat-methyl in citroenen, limoenen, mandarijnen en okra/okers.
Het gebruik van deze middelen is al verboden in de EU. De Europese Commissie wilde wel importtoleranties toestaan op de genoemde importproducten, maar een ruime meerderheid van het Parlement heeft tegen het besluit gestemd. Het Parlement is van mening dat landbouwproducten die worden geïmporteerd uit landen buiten de EU dezelfde normen moeten volgen als producten die in de EU worden geproduceerd om een ​​gelijk speelveld te garanderen. Het toestaan ​​van hogere maximumresidugehalten voor import zou ook de gezondheid van burgers in Europa en in de producerende landen in gevaar brengen.

De Commissie moet nu haar voorstellen intrekken. Europarlementariërs roepen de Commissie op om een ​​nieuw ontwerp in te dienen waarin alle maximale residugehaltes worden verlaagd tot de bepalingsgrens (de laagste hoeveelheid waarbij het kan worden gedetecteerd) of de standaardwaarde van 0,01 mg/kg voor alle toepassingen en om alle verzoeken voor importtoleranties te weigeren.

  • Bezwaarmotie van de Partij voor de Dieren tegen toelating cyproconazool
  • Bezwaarmotie van de Partij voor de Dieren tegen toelating carbendazim
Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 september 2024 - 16:54