Coalitiepartner VVD wil de inzet van arbeidsmigranten beperken, zo bleek onlangs uit een rapport van VVD-Kamerlid Thierry Aartsen. Om de arbeidsinzet van oogstmedewerkers in de fruitsector veilig te stellen, gaat de NFO in gesprek met Aartsen. Onze boodschap: de fruitteelt heeft een bijzondere positie, die de inzet van arbeidsmigranten rechtvaardigt. In onze sector is immers vooral kortdurende seizoensarbeid nodig, is automatisering van de oogst voorlopig niet haalbaar  is én worden buitenlandse werknemers in dienst genomen en goed gehuisvest door de bedrijven zelf.

Met het rapport zet de VVD sterk in op het terugdringen van arbeidsmigratie ‘aan de onderkant van de arbeidsmarkt’. “Het aantal laagproductieve arbeidsmigranten zal moeten worden verminderd. Hoewel het onmogelijk is om arbeidsmigranten van binnen de EU te weigeren, is het wel mogelijk om deze te ontmoedigen”, zo is te lezen in het rapport.

Daarnaast wordt in het rapport onder meer aangehaald dat regelmatig sprake is van malafide praktijken bij de inzet van arbeidsmigranten en dat de huisvesting niet altijd op orde is. “Het vrije verkeer van personen binnen de EU is een groot goed en heeft ons veel gebracht maar kent ook schaduwkanten. Helemaal bij grote aantallen arbeidsmigranten die vaak kwetsbaar zijn voor uitbuiting en slechte huisvesting. Op dit moment komen de lasten van arbeidsmigratie nog te veel terecht bij de samenleving: concentratie van arbeidsmigranten in bepaalde wijken waar men last heeft van overbewoning, verkrotting, dakloze en verslaafde arbeidsmigranten en transportbewegingen met busjes op onchristelijke tijdstippen. Dit terwijl de lusten nu alleen liggen bij werkgevers: zij kunnen het bedrijf voeren en verdienen daarmee geld”, zo is te lezen.

Bijzondere positie

Samenvattend wil de VVD dus mínder arbeidsmigratie. De NFO zet zich echter sterk in voor behoud van de benodigde arbeidsinzet tijdens de fruitoogst. “We hebben als fruitteelt immers een bijzondere positie”, onderstreept Peter Baltus, Beleidsspecialist Arbeid bij de NFO. “We zijn sterk seizoensgericht en kunnen slechts beperkt jaarrond werk bieden. Mensen die in ons land langs de zijlijn staan, zijn meestal niet in staat om seizoenswerk te verrichten. Ze hebben een totaal andere dagindeling, waar je hen niet voor een paar weken uit kunt halen. Deze mensen vragen en verdienen langduriger perspectief”

Voorbeeldfunctie

De VVD wil dat sectoren ook meer inzetten op robotisering en automatisering. “Daar zijn we groot voorstander van, maar dat is in de fruiteelt nog heel ver weg. Je kunt niet de arbeidsstroom inperken wanneer er nog geen concrete mogelijkheden zijn voor automatsering.”

Een belangrijk unique selling point is daarnaast dat de fruitteelt erom bekend staat buitenlandse medewerkers zelf in dienst te nemen en te huisvesten. “Hierdoor zorgen onze mensen niet voor extra druk op de woningmarkt. En werkgevers zijn goed voor hun medewerkers; ze komen het jaar erna graag weer terug. Op deze punten onderscheiden we ons duidelijk van veel andere sectoren. We hebben een voorbeeldfunctie. Dit gaan we actief onder de aandacht brengen bij Thierry Aartsen en de VVD. Daarnaast zetten we ons in om fiscale regelingen als de ET-regeling te behouden.”

Onomkeerbare trend

Tegelijkertijd maakt het rapport ook duidelijk dat er de komende tijd hoe dan ook meer tegenwind zal ontstaan bij de inzet van buitenlandse arbeidskrachten. “Daar hoeven we geen doekjes om te winden. Zeker omdat notabene de VVD – over het algemeen een ondernemersgezinde partij – met deze plannen komt. De andere coalitiepartners zullen deze voorstellen waarschijnlijk omarmen en willen wellicht nog een stap verder gaan. In die zin is sprake van een onomkeerbare trend; daarvan moeten we ons bewust zijn.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 29 augustus 2024 - 17:00