De eisen voor deelname aan de eco-regeling worden in 2025 niet verzwaard. Dat staat in een brief waarmee minister Wiersma van LVVN de Tweede Kamer dinsdag informeerde over de voorgestelde wijzigingen voor het Nationaal Strategisch Plan in 2025. Dit plan vormt de nationale invulling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De NFO en LTO zijn blij met de aanpassingen.

Aanvankelijk was het plan om strengere punteneisen door te voeren voor deelname aan de eco-regelingen. Wageningen University & Research onderzocht in opdracht van het ministerie of een differentiatie van de punteneisen voor de niveaus zilver en goud de ecoregeling zou kunnen verbeteren. Auquator voerde hier een praktijktoets voor uit onder verschillende agrariërs en bedrijfsadviseurs. Uiteindelijk heeft Wiersma besloten om de wijziging van de ecoregeling nu niet door te voeren. LTO noemt dat op haar website ‘goed nieuws, aangezien boeren en tuinders juist gestimuleerd en gemotiveerd moeten worden om gebruik te maken van de eco-regelingen en niet ontmoedigd.’ De NFO sluit zich hierbij aan.

In de Kamerbrief stelt minister Wiersma wel dat, als er vanaf 2025 weer een budgettekort ontstaat op de eco-regelingen, deze binnen het GLB-budget opgelost moet worden. Dat betekent dus niet dat opnieuw zal worden opgeplust met 50 miljoen euro, zoals in 2023 en 2024 het geval was.

Sociale conditionaliteiten

In 2025 worden in het GLB ook sociale conditionaliteiten van kracht. Dit betekent concreet dat de GLB-subsidies ook gekoppeld aan het naleven van bestaande sociale wet- en regelgeving met betrekking tot het aangaan van arbeidsovereenkomsten en een veilige werkomgeving op het bedrijf. Overtreding kan leiden tot een boete op basis van de betreffende wetgeving, maar ook tot een korting op de subsidie.

LTO heeft bezwaar tegen dit aspect. “Agrariërs worden vanaf 2025 geconfronteerd met kortingen op de toegekende GLB-steun als de Arbeidsinspectie iets niet in de haak vindt. Feitelijk is daardoor sprake van dubbele boetes”, zo schrijft de organisatie op haar website. De NFO deelt die visie.

Vervolg

De Europese Commissie gaat de Nederlandse voorstellen in de komende drie maanden beoordelen. De Commissie zal dan een “observation letter” sturen met haar oordeel over de voorgestelde wijzigingen.

De NFO en LTO zijn van mening dat minister Wiersma met dit voorstel een goed pakket op tafel legt om het GLB realistisch, uitvoerbaar én ambitieus verder vorm te geven.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 29 augustus 2024 - 16:42