De VVD wil de toestroom van arbeidsmigranten ontmoedigen en robotisering versnellen. Dat is in het kort de boodschap van de nieuwe VVD-visie ‘Kiezen wie we écht nodig hebben’. VVD-kamerlid Thierry van Aartsen schreef de visie. In een interview met het AD gaat hij uitgebreid in op het nieuwe standpunt.
“We hebben werknemers uit andere landen hard nodig, maar het moeten er wel minder worden dan nu”, vertelt Aartsen. Aangezien het merendeel van de arbeidsmigranten uit de EU komen, is weren niet mogelijk. Wel kunnen we arbeidsmigratie ontmoedigen, vindt de VVD. Dat kan onder andere door bedrijven te ‘prikkelen’ om te investeren in machines die het werk kunnen overnemen. “Nu is het nog aantrekkelijk om goedkoop personeel het werk te laten doen in plaats van te investeren in robots. De nadelen zijn voor de samenleving. Dat moet anders.”
Het zijn vooral de maatschappelijke nadelen van overvolle woonwijken en slechte huisvesting die de VVD hebben aangezet om van standpunt te veranderen. De partij wil investeren in automatisering en robots makkelijker maken en tegelijkertijd de fiscale regelingen die het voor arbeidsmigranten makkelijk maken om hier te komen afbouwen. Ook wil de partij strengere eisen voor huisvesting, waarbij vooral pandjesbazen minder gaan verdienen aan arbeidsmigranten. Werkgevers die zelf huisvesting op hun bedrijf neerzetten moeten juist beloond worden.

Lees het complete interview op ad.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 augustus 2024 - 17:14