De afnemende productie van Abate Fetel in Italië biedt kansen voor Nederlandse telers. Met het opzetten van het concept AbateNL hoopt initiatiefnemer en fruitteler Mark van den Oever het ras in de Nederlandse fruitsector te introduceren.
Jan van Os uit Papendrecht teelt al acht jaar op 0,7 ha Abate Fetel in V-haag en is participant in het concept. Doel van Van den Oever, die ook bekend is als voorzitter van Farmers Defence Force, is een merk rondom Nederlandse Abate op te zetten, waarbij telers vrijheid hebben in hoe ze de peren telen. De aankoop van de bomen en de verkoop van de peren moet wel via AbateNL plaatsvinden.

Van den Oever ziet voldoende marktkansen voor AbateNL: “Er is nog veel vraag naar Abate, met name op de Duitse markt en er wordt een goede prijs voor de peren betaald. Abate Fetel is een bekende naam. Daar hopen we met AbateNL – dat er op lijkt – op in te spelen. Ook de mindere kwaliteiten die niet als AbataNL vermarkt zullen worden kunnen nog wel als Abate Fetel verkocht worden.”

Het pluktijdstip van Abate ligt net na Xenia en ruim na Conference. De teelt is in Nederland en België goed te doen, maar kent ook zijn uitdagingen. Qua productie kan het ras aardig mee met Conference is de ervaring van Jan van Os. Verder kent de teelt geen bijzondere uitdagingen, behalve dat het ras gevoelig is voor Pseudomonas na nachtvorstberegening.

AbateNL heeft tot doel gesteld om te groeien naar 1.000 ha Abate in Nederland en België. Van deelnemende telers wordt gevraagd minimaal 3 ha te planten, eventueel in meerdere plantjaren. Dit met als doel voldoende volume per bedrijf te creëren, zodat hele cellen geladen kunnen worden als de bomen in volle productie zijn.
Telers krijgen volledige vrijheid in de teelt en bewaring van de peren, met als achterliggende filosofie dat iedereen moet doen waar hij goed in is. Wel moet de aankoop van de bomen via AbateNL gebeuren om een goed overzicht te houden van waar de bomen komen te staan. Geïnteresseerde boomkwekers die voor AbateNL willen kweken kunnen zich melden. Ook de verkoop moet via AbateNL gebeuren, maar in principe is samenwerking met alle verkopende partijen mogelijk.

Hoe de club zich verder zal ontwikkelen is afhankelijk van wie gaan aansluiten. Van den Oever heeft grote verwachtingen van het ras en gaat in 2025 23 ha aanplanten. Op dit moment is hij nog het enige bestuurslid. Afhankelijk van verdere deelname zal de zeggenschap binnen de club afgesproken worden. “We zijn nu nog in oprichting”, aldus Van den Oever.
Na de oogst zal een informatieavond worden georganiseerd. Telers die interesse hebben om de Abate bij Jan van Os te bekijken kunnen contact met hem opnemen via tel. (06) 40 55 20 94. Voor vragen over het concept kunt u contact opnemen met Mark van den Oever via tel. (06) – 41 42 87 48 of info@abatenl.com.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 27 augustus 2024 - 17:13