Steeds meer melkveehouders, akkerbouwers en fruittelers kiezen voor noten – met name walnoten en hazelnoten –  als neventak op hun bedrijf. De teelt is groeiende en voor de Nederlandse Notenvereniging reden om op 16 augustus voor de tweede keer een Hazelnotendag te organiseren. De dag vond plaats op het bedrijf van Gaston Michielsens in Rilland, die op 28,5 ha hazelnoten heeft geplant en daarmee gelijk het grootste notenteeltbedrijf van Nederland is.
De akkerbouwer en perenteler wil zijn bedrijf in de toekomst volledig omvormen naar noten- en perenteelt. Eerder al liet hij samen met een groep ondernemers zes windmolens bouwen en verhuurt hij 26 ha van zijn grond aan een partij die er zonnepanelen op heeft gezet. Dat biedt hem de financiële mogelijkheid zijn bedrijf om te vormen naar volledig notenteelt. Doel is op termijn ook de resterende 26 ha akkerbouwgrond in te planten met noten.

Reden voor Michielsens om zulke grote stappen te zetten is dat de consumptie van noten toeneemt en dat bijna alle noten nu nog geïmporteerd worden. Sinds 2016 staan noten in de Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum adviseert 25 gram noten per dag. Doorgerekend naar de teelt van noten is dat goed voor 25.000 à 30.000 ha notenbomen. Daarnaast was Michielsens op zoek naar een minder weersafhankelijke teelt. Noten zijn minder gevoelig voor extreme droogte, nattigheid of hagel, hoewel bij de bomen wel ondergrondse druppelbevloeiing ligt voor een optimale groei.
De notenbomen komen na vier à vijf jaar in productie. Vanaf dan wil Michielsens de noten zelf gaan verwerken en verkopen.

Naast akkerbouwers en fruittelers die een blokje noten plantten, hebben ook veel melkveehouders de afgelopen jaren noten geplant. Op deze bedrijven hebben de notenbomen een dubbeldoel. De eerste jaren is nog een grasopbrengst onder de bomen mogelijk en daarnaast bieden de bomen op termijn naast de opbrengst van de noten een schaduwplek voor de koeien.
De teelt van noten in Nederland is sinds 2015 gegroeid van 60 ha naar 160 ha in 2024. Het aantal bedrijven met noten is op dezelfde voet gegroeid; eveneens van 60 naar 160. Daarmee is de notenteelt inmiddels bijna even groot als de wijnbouw in Nederland.

Op de Hazelnotendag waren er lezingen door Ton Baltissen van de Nederlandse Notenvereniging (NNV) en adviseur Marcel de Jong van Bodem & Groen en een machinedemonstratie door Peter Kuijlen van ZHE Trading. Op de bedrijvenmarkt waren boomkwekers, diverse toeleveranciers en informatie-stands aanwezig

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 augustus 2024 - 16:54