De Europese toelating van de actieve stof dimethomorf wordt niet verlengd. Als gevolg hiervan heeft het Ctgb de respijttermijn vastgesteld van onder andere Paraat, dat in fruit een toelating heeft in de teelten van braam en framboos. Paraat mag nog worden geleverd aan de teler en opgebruikt tot 20 mei 2025.
In 2003 en 2004 heeft de NFO zich ingespannen voor een toelating van Paraat in braam en framboos. Hierdoor werd het middel begin 2005 toegelaten in beide teelten. In de afgelopen twintig jaar hebben telers van braam en framboos door de NFO-inspanning dit middel kunnen gebruiken.
Nu de werkzame stof een Europees verbod krijgt houdt het gebruik in 2025 op.

BASF laat weten dat Paraat nog kan worden besteld zolang de voorraad strekt. Er vindt geen nieuwe productie meer plaats.

Al langer was bekend dat de toelating van Paraat zal eindigen. Om die reden is vier jaar terug gestart met het verkrijgen van een toelating van Polyversum. Mede door de NFO inzet en financiering van het Fonds Kleine Toepassingen heeft dit middel in mei 2023 onder andere een toelating gekregen om bodemschimmels in de teelt van braam- en framboosachtige te bestrijden.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 15 augustus 2024 - 16:31