Fresh Forward heeft twee nieuwe zomerrassen appel in het assortiment: Wursixo en Wuranda. Beide rassen beschikken over een Vf-schurftresistentie en zijn nakomelingen van SQ159 (Magic Star/Natyra) en Honeycrisp. Wursixo is het vroegst oogstbaar met een pluktijdstip vijf tot tien dagen na Delbare. De gestreepte bi-colore appel geeft middelgrote vruchten met een frisse, zoetzure smaak. De vruchten van Wuranda zijn eind augustus plukrijp; vijf tot zeven dagen voor Gala in Nederland. De helderrode, bi-colore appel smaakt friszoet en is grootvruchtig.
Beide rassen hebben een middel tot lage kankergevoeligheid. De meeldauwgevoeligheid voor Wursixo is laag, die van Wuranda is een aandachtspunt (middel), aldus Fresh Forward. Een uitdaging in de teelt bij Wursixo kan de gevoeligheid voor glazigheid zijn in situaties van groeistress.
Bomen van Wursixo en Wuranda zijn via een open concept leverbaar via TreeQuattro. Iedere teler kan de bomen planten, licentiegelden worden eenmalig verrekend bij aankoop van de bomen.

In Noorwegen zijn de rassen al iets langer op de markt en werden de eerste commerciële percelen in 2020 ingeplant. In samenwerking met de Noorse inkooporganisatie voor supermarktketen Bama werden de eerste vruchten in 2023 verkocht onder de merknamen Eden (Wursixo) en Fryd (Wuranda).

Dit bericht is geplaatst op donderdag 15 augustus 2024 - 16:27