De oogst van biologische appels in Europa komt dit jaar 11,7 procent lager uit dan in 2023. Dit maakte de WAPA bekend tijdens Prognosfruit. De productie van biologische peren in de EU komt dit jaar naar schatting uit op ruim 69.800 ton. Dat is ongeveer 20 procent meer dan in 2023. De forse toename van de perenproductie is vooral te danken aan het herstel van de productie in Italië, ten opzichte van vorig jaar.
Appel
De productie van biologische appels komt dit jaar naar verwachting uit op een niveau van 537.000 ton. De lagere opbrengst heeft waarschijnlijk te maken met slechte weersomstandigheden.
De biologische appelproductie in Nederland stijgt dit jaar met 33 procent, van 6.000 naar 8.000 ton. Dat ons land tegen de Europese trend ingaat, komt doordat wij minder te maken hadden met extreem weer.
Italië blijft met afstand het belangrijkste Europese productieland van biologische appels. Wel daalde de productie ten opzichte van vorig jaar, van 162.000 naar 156.000 ton. Ook de oogst in Duitsland, de andere Europese ‘grootmacht’ in biologische appels, zal lager zijn. Om precies te zijn een kwart, waardoor deze waarschijnlijk uitkomt op 127.000 ton.
Een volledig overzicht van de verwachte biologische appelproductie binnen de EU vindt u hier.
Kleiner areaal, hogere ziekte- en plaagdruk
Sinds 2022 laat de oogst van biologische appels binnen de EU een dalende lijn zien. Dit heeft volgens Gerard Eberhöfer van het Europäisches Bio Obst Forum (EBF) twee belangrijke redenen. “In bepaalde regio’s daalt het biologisch teeltareaal, daarnaast nemen de problemen in de teelt significant toe. Door de klimaatverandering en toenemende druk van ziekten en plagen – als gevolg van verschraling van het middelenpakket – is het een grote uitdaging om een goede productkwaliteit te leveren”, gaf hij aan. Eberhöfer uitte ook zijn zorgen over de sterk gestegen productiekosten in de biologische teelt.
Positieve signalen over consumptie
Maar er waren ook positieve signalen. Zo stijgt de consumptie van biologische appels in sommige Europese landen, zij het in beperkte mate. Eberhöfer noemde onder meer Duitsland als voorbeeld, waar consumenten in 2023 vijf procent méér spendeerden aan biologische voeding. Om biologisch verder op weg te helpen, zullen handelspartijen volgens hem overtuigd moeten worden van de meerwaarde van biologisch product. “Het is belangrijk om méér zichtbaar te worden. Bijvoorbeeld door een betere plek te creëren voor biologische appels binnen het groente- en fruitschap. Zo kan het helpen om biologische appels direct naast ‘gewone’ appels te plaatsen. En bied niet alleen voorverpakte biologische appels aan, maar ook los product.”
Eberhöfer benadrukte ook dat de beschikbaarheid van biologische appels van het zuidelijk halfrond zeer beperkt is. “Europees product is daarentegen wél beschikbaar. Ons doel moet daarom zijn om de Europese markt jaarrond te bedienen met biologische appels van goede kwaliteit.”
Peer
De productie van biologische peren in de EU komt dit jaar naar schatting uit op ruim 69.800 ton, verwacht de WAPA . Dat is ongeveer 20 procent meer dan in 2023. De productie in Italië stijgt fors ten opzichte van vorig jaar (+117%), toen in dit land sprake was van een grote misoogst door extreem weer. Dit jaar wordt de Italiaanse biologische perenoogst geraamd op ruim 28.000 ton. Daarmee is het Zuid-Europese land met afstand de grootste producent van biologische peren binnen de EU.
De productie van biologische peren in België komt ongeveer een derde lager uit dan vorig jaar, door het natte voorjaar bij onze zuiderburen. De biologische perenoogst wordt hier geraamd op 11.200 ton.
De daling in Nederland is beperkter (-4%). De WAPA verwacht dat in ons land ruim 6500 ton biologische peren kan worden geoogst.
Een volledig overzicht van de verwachte biologische perenproductie binnen de EU vindt u hier.