De Europese perenoogst komt dit jaar uit rond de 1.790.000 ton, zo maakte de World Apple and Pear Association (WAPA) vorige week bekend tijdens Prognosfruit in Boedapest. Conference is nog altijd hét Europese perenras, maar de productie zal de komende jaren waarschijnlijk verschuiven van Zuid-Europa naar Polen. Dit zal waarschijnlijk gevolgen hebben voor Nederland en België, van waaruit traditioneel veel Conference-peren naar Polen gaan. Sowieso lijkt het raadzaam om het perensortiment te verbreden, om meer marktsegmenten te kunnen bedienen, risico’s te spreiden en te voorkomen dat een te kwetsbare positie ontstaat als gevolg van de focus op Conference.

Goede perspectieven

De perenoogst van dit jaar zal naar verwachting bijna 5% hoger uitkomen dan vorig jaar. Desondanks wordt de op twee na kleinste EU-perenoogst van het laatste decennium verwacht. Alleen in 2023 (1.707.000 ton) en 2021 (1.750.000 ton) kwam de oogst nog lager uit. Het Europese areaal peren ligt dit jaar om en nabij de 100.000 hectare; dat is vergelijkbaar met 2023.

De WAPA verwacht een goede start van het perenseizoen 2024/2025, mede omdat de Europese voorraden in juni al nagenoeg uitgeput waren. Ofwel: de markt is nagenoeg schoon. Dit in combinatie met de relatief lage oogst bieden perspectief voor het komende afzetseizoen, zo liet de NFO al eerder weten. Belangrijk is wel dat het afzetseizoen volledig wordt benut. Het is zaak om te voorkomen dat de voorraden oplopen door beperkte verkoop in de eerste helft van het seizoen. Een herhaling van vorig seizoen, met stagnerende afzet aan het eind van het seizoen, moet voorkomen zien te worden.

Landen: Italië aan kop, Nederland op tweede plek

Italië is, na de misoogst van 2023 als gevolg van slechte weersomstandigheden, weer ‘back in business’. De productie in Italië wordt voor dit jaar geraamd op 405.000 ton; ruim 220 procent meer dan vorig jaar. Daarmee is Italië goed voor 23% van de Europese perenproductie en het belangrijkste perenproducerende land in Europa. Hiermee neemt het Zuid-Europese land deze positie over van België, dat in 2023 de meeste peren produceerde. Dit jaar zal de perenoogst bij onze zuiderburen volgens de WAPA-ramingen 26,6 % lager uitkomen. Het natte voorjaarsweer dat de Belgische telers teisterde, is de belangrijkste reden hiervoor.

Nederland is dit jaar op één na belangrijkste perenproducent van Europa, met een verwachte productie van 327.000 ton. Dit is 8,7 procent minder dan vorig jaar en 6,6% minder dan het driejarig gemiddelde. Ook hierbij speelt het weer een rol: de kleinere oogst in ons land is het gevolg van het grillige voorjaarsweer, in de vorm van onder meer kou, regen en hagel.

België (16% van Europese perenproductie) en Spanje (14% van Europese productie) nemen plek drie en vier in, Portugal en Frankrijk delen de vijfde plaats. Deze laatste twee landen zijn ieder goed voor 7% van de Europese productie.

————————————————————————————————————————–

In één oogopslag: de belangrijkste tabellen

Een overzicht van de productieramingen peer voor:

—————————————————————————————————————

Dalende lijn in Europese perenproductie

In zijn algemeenheid laat de perenproductie in de EU een dalende lijn zien, als gevolg van een teruglopende productie in Zuid-Europa. De laatste vier jaar kwam de productie niet of nauwelijks boven de 2.000.000 ton. Tussen 2015 en 2020 waren producties tussen de 2.200.000 en 2.400.000 ton daarentegen geen uitzondering.

Onder meer de productie in Italië en Spanje toont het afgelopen decennium een neerwaartse trend. In Nederland en België blijft de perenproductie in grote lijnen op een vergelijkbaar niveau, alhoewel België dit jaar dus minder peren zal oogsten als gevolg van het slechte voorjaarsweer.

Ursula Schockemöhle van AMI gaf tijdens Prognosfruit aan dat een verder teruglopende productie in Italië, kan betekenen dat exporterende perenlanden meer zullen kunnen focussen op afzet op de Europese thuismarkt. Daarnaast is het mogelijk dat er vanuit het zuidelijk halfrond meer peren naar Europa komen.

Conference aan kop

Conference is met afstand hét toonaangevende perenras in de Europese Unie. Dit jaar wordt een productie van 776.000 ton verwacht; dit is 43,4 procent van de totale Europese perenproductie. William BC volgt op forse afstand, met 226.000 ton. Plek drie wordt ingenomen door Rocha, met een verwachte productie van 129.000 ton.

Ontwikkelingen productie Conference

In Nederland en België is Conference goed voor een marktaandeel van circa 70%. In Duitsland groeit het aandeel nog steeds en bedraagt nu 38%. Ter indicatie: in 2017 was dit nog 21%. Door de teruglopende productie van Abate zal Conference ook een sterke positie houden bij onze oosterburen. Dat betekent niet dat het marktaandeel in Duitsland nog fors zal groeien. Analisten verwachten dat, door de terugloop van Abate, in Duitsland ruimte zal ontstaan voor clubrassen in het topsegment. Het gaat hierbij om rassen waarbij kopers bereid zijn om een hogere prijs te betalen, voor een excellent product

In het Verenigd Koninkrijk komt het aandeel Conference uit op 53% en laat dit een dalende lijn zien. In 2017 kwam het percentage Conference nog uit op 69%. Andere peren zoals Rocha winnen hier terrein ten koste van Conference.

Goede vooruitzichten

De productie van Conference binnen de EU zal de komende jaren waarschijnlijk gelijk blijven en door de klimaatverandering zeker niet groeien. In Nederland zal de klimaatverandering wel van invloed zijn, maar minder sterk dan in bijvoorbeeld Zuid-Europa. Hier gaat de productie van Conference waarschijnlijk verder teruglopen, als gevolg van het veranderende en extremer wordende klimaat.

Opmars van Polen

Tijdens Prognosfruit was er veel aandacht voor Polen op het Conference-toneel. De Poolse perenproductie zal dit jaar, met 100.000 ton, gelijk zijn aan 2023. Polen zet echter steeds meer in op de teelt van Conference en zal een deel van de wegvallende productie in Zuid-Europa overnemen, zo kwam diverse malen naar voren tijdens Prognosfruit. De verwachting is dat het Oost-Europese land op termijn wil doorgroeien naar een productie van 150.000 ton peren op jaarbasis. Daarnaast is ook in Duitsland sprake van een uitbreiding van het perenareaal.

Hier rees onder meer de vraag wat dit op langere termijn gaat betekenen voor Nederland en België, van waaruit traditioneel veel Conference naar Polen gaat. In het seizoen 2023/2024 werd vanuit Nederland en België 29.000 ton peren geëxporteerd naar Polen.

Opmars perenclubrassen

Er lijkt ook potentie te liggen voor de teelt van perenclubrassen. Zo toonde Ursula Schockemöhle van AMI tijdens Prognosfruit cijfers waaruit bleek dat de verkoop van clubrassen in Duitsland fors toeneemt. In het seizoen 2022/2023 lag deze verkoop nog op 255.000 ton, afgelopen seizoen steeg deze naar 391.000 ton.

De teelt van clubrassen zit sowieso in de lift: in 2021 kwam de Europese productie uit op 44.000 ton, in 2023 op 53.000 ton. Xenia is hierbij de absolute koploper, maar ook Celina/QTee mag niet worden uitgevlakt. De verwachting is dat de Europese productie van perenclubrassen richting 2028 zal stijgen richting 100.000 ton.

Verbreding perensortiment

Om minder afhankelijk te zijn van Conference en meer marktsegmenten te kunnen bedienen, lijkt verbreding van het perensortiment een belangrijk aandachtspunt  voor de toekomst. (nieuwe) Clubrassen kunnen hier mogelijk een rol in spelen. Niet alleen vanuit marketingtechnnisch oogpunt, is de verbreding naar andere rassen van belang. Ook vanwege de uitdagingen op het gebied van gewasbescherming is inzet op meer duurzame noodzakelijk. Het middelenpakket zal verder krimpen. Inzet van robuuste rassen is een van een oplossingsroutes.

———————————————————————————————————————-

Dalende perenconsumptie is punt van aandacht

 Los van de productie en de verschuivingen daarin is ook het feit dat de perenconsumptie in de EU daalt een belangrijk aandachtspunt. Ursula Schockemöhle van AMI toonde tijdens Prognosfruit cijfers waaruit bleek dat de consumptie sinds 2017 met 20 procent is gedaald. In 2017 kwam deze nog uit op 763.000 ton, in 2023 nog op slechts 559.000 ton.

Overigens lag de perenconsumptie in Nederland afgelopen jaar op hetzelfde niveau als in 2017, namelijk 42.000 ton. In de tussenliggende jaren kwam de Nederlandse consumptie echter wel hoger uit, met 2021 als uitschieter (48.000 ton).

————————————————————————————————————————-

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 13 augustus 2024 - 17:00