Italië is, na de misoogst van 2023, terug op het Europese perentoneel. Dat blijkt uit de oogstramingen voor 2024, die de World Apple and Pear Association (WAPA) vandaag, 8 augustus, presenteerde tijdens Prognosfuit in Boedapest. De productie in Italië wordt voor dit jaar geraamd op 405.000 ton; 120 procent meer dan vorig jaar.

In zijn algemeenheid laat de productie in Italië de laatste tien jaar echter een dalende trend zien. Datzelfde geldt voor Spanje. In Nederland en België blijft de perenproductie in grote lijnen op een vergelijkbaar niveau, alhoewel België dit jaar fors minder (-26,6%) peren verwacht te oogsten dan vorig jaar. Dit als gevolg van de slechte weersomstandigheden.
De productie van peren in Polen is, met een verwachte oogst van 100.000 ton, gelijk aan vorig jaar. Polen zet echter steeds meer in op de teelt van Conference, zo kwam diverse malen naar voren tijdens Prognosfruit. Hier rees onder meer de vraag wat dit op langere termijn gaat betekenen voor Nederland en België, als belangrijke Conference-producerende landen.

Extreem voorjaarsweer, waaronder vorst, heeft met name de appelproductie in Oost-Europa beïnvloedt. Zo komt de oogst in Tsjechië naar verwachting ruim 76% lager uit, in Hongarije wordt een oogst verwacht die 40% lager ligt dan vorig jaar.

Het complete overzicht van de oogstramingscijfers, ook uitgesplitst naar ras en land, vindt u in deze tabellen (alleen voor NFO-leden).

Lagere producties
Tijdens het Prognosfruit-congres werd bekend dat zowel de appel- als de perenproductie in de EU dit jaar laag uitvallen. De appelproductie in de EU-landen komt ruim 11% lager uit dan vorig jaar. De oogst van 2024 wordt geraamd op 10.210.000 ton, wat betekent dat sprake is van de op één na kleinste oogst van de afgelopen tien jaar. De perenoogst wordt geschat op 1.790.000 ton. Dit is 5% meer dan vorig jaar, maar nog ruim onder het gemiddelde.

Lees hier het complete bericht over de Europese oogstramingen.

 

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 8 augustus 2024 - 16:58