De inschrijving voor nieuwe deelnemers aan de Nuffield Farming Scolarship is weer geopend. Sophie Horstink uit Rha neemt dit jaar deel aan het programma en raadt het jonge fruitteeltondernemers aan om zich in te schrijven. “Het programma geeft je een bredere blik op ondernemerschap en helpt om je ondernemer-skills te verbeteren. Inmiddels heb ik met het programma een netwerk over de hele wereld opgebouwd van mensen die ik kan bellen voor advies en ervaringen”, vertelt Sophie.
Nadat ze eind vorig jaar de beurs toegekend kreeg heeft ze als start in maart in Brazilië een kennismakingsprogramma met alle deelnemers wereldwijd gevolgd. Daarna heeft ze via het Global Focus Programma een verdiepingsreis gedaan, waarbij ze in vijf weken tijd vijf landen heeft bezocht. “Ik ben met een groep van negen scolars in Australië, India, Quatar, Ierland en Mexico geweest. Wat fruit betreft hebben we in Australië een grote blauwe bessen- en frambozenteler bezocht en in Ierland twee cidermakers.” Die laatste was voor Sophie extra interessant, omdat het één van haar doelen is om met de scolarship haar cidermakerij verder te ontwikkelen tot een volwaardige bedrijfstak op het fruitbedrijf met boerderijwinkel van haar ouders Tom en Monique en broer Gijs.
“De boomgaard bij de cidermaker in Ierland was echt bio-bio. Met de gisten die van nature in zijn boomgaard voorkomen kan deze ondernemer met alleen het ingrediënt appel wel twintig verschillende smaken cider maken. Dat zal met appels uit de gangbare teelt niet lukken en het hoeft ook niet gelijk op de die manier, maar zet je wel aan het nadenken over welke kant je op zou willen gaan”, vertelt Sophie.
Eén van de onderwerpen die tijdens de reis geregeld ter sprake kwam was het verschil tussen zo milieuvriendelijk te telen of juist zo efficiënt mogelijk voedsel te produceren. “In India en Mexico is er onder de bevolking nog honger. Daar is de vraag hoe gaan we al die monden voeden? Het delen van kennis is cruciaal zag ik tijdens de reis in Mexico. Een inheemse boerin vertelde dat ze altijd zaaide van de mais die van het vorig jaar over had en dat ze die gewoon over haar land strooide. Door simpel in rijen te zaaien met goede zaden kreeg ze al een enorme stijging van de productie. Dat soort dingen kan dus al enorm helpen.
Ook in Australië kregen we te horen ‘jullie zijn in Europa helemaal niet meer bezig met voedsel produceren, maar met kijken naar de omgeving en wat de consument wil’. Dat is misschien wel zo, maar hier is voedsel altijd beschikbaar en kan je andere keuzes maken. Voor beiden is wat te zeggen.”
Als vervolg op deze meer algemene reizen zal Sophie zich het komende jaar binnen Europa nog verder verdiepen in de cidermakerij en boerderijverkoop. In oktober 2025 moet ze haar eindpresentatie over wat ze heeft geleerd geven. Nieuwe scolars kunnen zich tot 1 oktober 2024 aanmelden voor het programma dat in 2025 start. “Ik kan het iedereen van harte aanbevelen om mee te doen. Je leert zoveel over andere manieren van ondernemerschap. Ook over hoe je bijvoorbeeld verder gaat met het familiebedrijf en hoe je met anderen kan samenwerken. Je leert vanuit verschillende perspectieven te kijken.”
Deelname aan het programma vraagt vooral eigen inzet en interesse in ondernemerschap. Het budget voor de reizen is afkomstig van de beurs die door Nuffield Nederland is geregeld. Deze organisatie regelde sponsoring via Provincie Gelderland en LTO.
Lees verder over het Nuffield Scolarship onder de foto’s.
Aanmelden Nuffield Scolarship
Ook interesse in een Nuffield Scolarship? Lees dan verder en meld je aan via nuffield.nl.
Heb jij visie, ambitie en duidelijke doelen voor jouw bedrijf? Dan is het Nuffield Farming Scholarship wel wat voor jou. Nuffield is op zoek naar agrarische ondernemers die hun blikveld willen vergroten!
Als scholar volg je in 2025 en 2026 een programma waarbij je een nationaal en internationaal netwerk opbouwt, een studie uitvoert en kennis opdoet voor jezelf en je eigen bedrijf. Een Nuffield scholarship is voor agrarische ondernemers die hun nek durven uit te steken en zichzelf verder willen ontwikkelen op gebied van ondernemerschap, innovatie of duurzaamheid.
Wereldwijd netwerk
Het scholarship opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Afgelopen 70 jaar hebben meer dan 1.600 scholars vanuit de hele wereld deelgenomen. Je krijgt onder meer toegang tot kennis over nieuwe productiemethoden en management- en marketingsystemen.
Daar komen levenslange vriendschappen uit voort, maar ook een duidelijk inzicht in globale, politieke en culturele ontwikkelingen en hoe deze Nederland en jouw bedrijf beïnvloeden. Een Nuffield scholarship wordt niet voor niets een ‘life changing opportunity’ genoemd!
Scholars uit het buitenland bezoeken ook jouw bedrijf. Zij brengen vaak vernieuwende ideeën en inzichten. Je communiceert tijdens je scholarship actief over je bevindingen en levert een eindproduct op.
Nu aanmelden
Je kunt je nu aanmelden voor een Nuffield scholarship, de selectie van kandidaten vindt eind augustus en begin september plaats. Nuffield Nederland stelt per kandidaat een budget vanaf €7.500 beschikbaar voor het scholarship.
Geïnteresseerd? Kijk op deze pagina voor het inschrijfformulier en de voorwaarden. Aanmelden kan tot 1 oktober.
Meer informatie opvragen voor dit scholarship kan ook bij Djûke Smith: info@nuffield.nl of 06-42 92 49 31.