De Wet Goed Verhuurderschap heeft bepaald dat een huurovereenkomst altijd schriftelijk moeten worden vastgelegd. Dat mag niet (meer) geregeld worden binnen de arbeidsovereenkomst. Daarnaast geldt sinds 1 juli 2024 de Wet vaste huurcontracten. Deze wet bepaalt dat huurcontracten in principe altijd voor onbepaalde tijd dienen te zijn (op wat uitzonderingen na). Zo wil de overheid huurders meer zekerheid bieden. Voor agrarische werkgevers, die huisvesting aan internationale werknemers bieden, geldt in principe ook dat een huurcontract voor onbepaalde tijd moet worden aangeboden. Ook als deze werknemers tijdelijk verblijven voor bijvoorbeeld seizoenswerk. Wat NFO en LTO betreft is dit niet werkbaar. Daarom is het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gevraagd om een oplossing. Eerder al heeft het kabinet toegezegd een zogenaamd doelgroepencontract voor arbeidsmigranten uit te werken. Maar helaas zal de inwerkingtreding van een dergelijk doelgroepencontract nog minimaal anderhalf tot twee jaar gaan duren.

Omdat de Wet Goed Verhuurderschap voorschrijft dat een huurovereenkomst altijd schriftelijk moeten worden vastgelegd (separaat van een arbeidsovereenkomst)  heeft LTO in nauwe samenspraak met NFO in de afgelopen periode juridisch advies ingewonnen welke mogelijkheden er per 1 juli 2024 nog zijn voor een tijdelijk huurcontract bij tijdelijke (ver)huur. De huurovereenkomst ‘naar aard van korte duur’ zal waarschijnlijk in een aantal gevallen een passende en werkbare oplossing kunnen zijn.

Er is vandaag besloten daar een modelovereenkomst voor te laten ontwikkelen door een juridisch bureau. Dat model willen we aan u ter beschikking stellen. De ontwikkeling ervan kost echter enkele weken tijd. Het zou kunnen dat deze dus pas eind augustus beschikbaar komt. Voor veel hardfruittelers te laat of op z’n minst aan de late kant dus. Daarom kunnen we op dit moment niet anders dan u het volgende adviseren:

  • Maak gebruik van de manier van afspreken met uw tijdelijke werknemers zoals u dat tot nog toe gedaan heeft en geef daarbij aan dat u wellicht gedurende de oogst met een aanpassing van de huurafspraken komt.
  • Zodra er een juridisch getoetst model is delen we dat met u zodat u dat kunt gebruiken.

Daarnaast blijven we betrokken bij de verdere uitwerking van het doelgroepencontract. Na de zomer zullen de overleggen met het ministerie BZK hierover weer voortgezet worden.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 1 augustus 2024 - 16:52