Het land van oorsprong moet vanaf 1 januari aanstaande duidelijker zichtbaar zijn op verpakkingen van groenten en fruit, zo heeft de Europese Commissie bepaald. Ook moet op verpakkingen van gesneden groenten en fruit zijn aangegeven wat de oorsprong van het product is. Voorheen hoefde hierop nog niet het land van oorsprong te worden vermeld. De nieuwe regels kunnen Europese consumenten wellicht stimuleren om vaker te kiezen voor groenten en fruit uit eigen land.

De wijzigingen komen voort uit de veranderende EU-handelsnormen voor de kwaliteit van groenten en fruit, die op 1 januari 2025 van kracht worden. De nieuwe regels zijn opgenomen in de nieuwe Gedelegeerde Verordening (EU) 2023/2429 en de Uitvoeringsverordening (EU) 2023/2430.

Feit is dat het land van oorsprong vanaf die datum duidelijker op verpakkingen van groenten en fruit moet worden vermeld en ook bij gesneden varianten moet worden benoemd. De Europese Commissie heeft deze wijzigingen doorgevoerd om in lijn te zijn met de Farm to Fork-strategie en de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties.

De hoop is dat consumenten eerder zullen kiezen voor producten met een lage footprint, uit eigen land, wanneer het land van oorsprong duidelijker zichtbaar is. Op deze manier zullen ook Nederlandse consumenten wellicht eerder kiezen voor Nederlands fruit.

Voor bedrijven in de fruitketen betekent dit dat zij mogelijk hun verpakkingen en/of de aanduidingen op de verpakkingen moeten aanpassen. Meer informatie over hoe het land van oorsprong moet worden aangeduid, vindt u op de website van het KCB.

De Europese Commissie heeft bepaald dat het aanduiden van het land van oorsprong ook verplicht wordt voor producten die buiten de EU-handelsnorm vallen.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 25 juli 2024 - 16:46