Op dit moment worden fruittelers benaderd door in het buitenland gevestigde uitzendbureaus die medewerkers aanbieden, al dan niet via A1-constructies. Vaak zijn de bureaus gevestigd in Polen en dikwijls bieden ze medewerkers uit Oekraïne en Wit-Rusland aan. Ze wekken vertrouwen door goede verhalen, mooie folders, contactpersonen in Nederland en bijvoorbeeld een bewijs van inschrijving bij de Kamer van Koophandel of een papier van de Belastingdienst.

De NFO adviseert uitermate terughoudend te zijn als het gaat om samenwerking met deze bureaus. Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel zegt bijvoorbeeld niets over de legaliteit van een bedrijf en/of een constructie; de KvK moet namelijk elke onderneming inschrijven. En ieder bedrijf in Nederland moet zich melden bij de Belastingdienst. Ontheemden uit Oekraïne mogen hier onder voorwaarden werken (zie het bericht elders in deze nieuwsbrief), terwijl mensen uit Wit-Rusland hier NIET mogen werken zonder tewerkstellingsvergunning (TWV). Een Nederlandse TWV is niet te verkrijgen voor werkzaamheden in onze sector. Er zijn constructies waarbij de mensen van buiten de EU (zoals Wit-Russen) een werkvergunning in Polen hebben, maar vaak zijn dergelijke constructies ‘niet fris’. Soms gaat het daarbij om A1-constructies.

Wat de aanbieders doen is niet verboden. Er zijn mogelijkheden voor buitenlandse uitzendbureaus, maar de voorwaarden zijn streng en complex. Enige zekerheid kunt u ontlenen aan een certificering door de Stichting Normering Arbeid. Ook buitenlandse uitzenders kunnen een NEN 4400-certificering krijgen, in dit geval gaat het om NEN 4400-02. De gecertificeerde ondernemingen staan in dit register: https://www.normeringarbeid.nl/

Zoals gezegd: in de basis zijn er legale constructies mogelijk, maar deze zijn dusdanig complex dat de NFO u adviseert om uw handen hier niet aan te branden. In de fruitteeltsector hebben we de goede gewoonte om zelf verantwoording te dragen voor goed werkgeverschap. Dat doen we door mensen zelf in dienst te nemen en goed voor hen te zorgen, zodat ze ook graag weer terugkomen. Laten we dat zo houden!

Dit bericht is geplaatst op donderdag 18 juli 2024 - 16:35