Leveranciers van schoolfruit ontvangen in het schooljaar 2024-2025 een vergoeding van 23,4 eurocent per portie geleverd fruit. Deze vergoeding – die is gebaseerd op nieuw onderzoek van Wageningen Economic Research – is 17 procent hoger dan het afgelopen schooljaar. Ook wordt het aandeel biologische producten komend schooljaar opgeschroefd.

De Regeling voor schoolfruit en -groenten 2024, die van toepassing is op schooljaar 2024-2025, werd afgelopen vrijdag gepubliceerd in de Staatscourant. Voor het komend schooljaar is uit Europees budget circa 5,7 miljoen euro beschikbaar voor schoolfruit en -groente.

In de nationale strategie voor de Europese Schoolregeling 2023-2029 heeft Nederland aangegeven in deze periode in te zetten op een verhoging van het aandeel biologische producten en producten met topkeurmerken. Afgelopen schooljaar werd gestart met het leveren van biologische groenten en fruit. Voor schooljaar 2024-2025 verhoogt minister Wiersma van LNV het aandeel biologische producten geleidelijk van twee naar vier porties. In totaal ontvangt iedere leerling 60 porties per schooljaar.

De minister heeft de eenheidsprijs vastgesteld op 23,4 eurocent per portie geleverd schoolfruit of -groente. Daarbij is rekening gehouden met het verhoogde aandeel van biologische producten, zo schrijft het ministerie.

Te lage vergoeding voor bio

Bas van Ravenswaaij van groothandel en schoolfruitleverancier S.C. van Ravenswaaij in Veenendaal geeft in een reactie aan dat hij zich voor reguliere groenten en fruit kan vinden in de hogere vergoeding. “Daarmee ben ik tevreden”, zegt hij. “Voor biologische groenten en fruit is de vergoeding van 23,4 cent echter krap. Daar kom je niet mee uit. En om dan toch quitte te kunnen spelen, kom je al uit bij een product als winterpeen of iets dergelijks. Persoonlijk zie ik ook niet de meerwaarde van het opschroeven van het aantal biologische porties. Dit is toch een beperkte markt. Desondanks gaan wij wel weer inschrijven voor het komende schooljaar. En wanneer we worden ingeloot, doen we zeker mee.”

Van Ravenswaaij is ook van mening dat de voorwaarde dat maximaal negen keer hetzelfde product mag worden geleverd moet worden losgelaten. “Een appel, peer of mandarijn, dat eten kinderen altijd wel. Maar door die regel ben je soms gedwongen om apartere producten te leveren, die kinderen vaak niet opeten. Dat is jammer; daar is deze regeling immers niet om begonnen. Om verspilling tegen te gaan, lijkt het me raadzaam om andere richtlijnen te hanteren.”

Aanmelden als leverancier

Scholen kunnen zich van 2 tot en met 13 september aanstaande aanmelden voor deelname aan de Europese Schoolregeling voor schoolfruit en -groenten in schooljaar 2024-2025.

De schoolfruitleveranciers voor komend schooljaar zijn nog niet bekend. Meer informatie over het aanmelden als leverancier vindt u hier.

Commotie

Vorig najaar was er de nodige commotie rond de vergoeding voor het leveren van schoolfruit. Toenmalig LNV-minister Adema verhoogde deze toen van 18 naar 20 cent per partij, vanwege fouten in het eerdere kostprijsonderzoek dat Wageningen Economic Research uitvoerde.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 juli 2024 - 16:35