Werkgeverspartijen LTO Nederland, Anthos, KAVB en NFO en vakbonden FNV en CNV hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe cao Open Teelten. Deze cao loopt van 1 juli 2024 tot en met 30 juni 2025. Belangrijk onderdeel ervan is een heringericht loongebouw per 1 juli 2024 met een gemiddelde loonstijging van 4,7%, maar met een minimale verhoging van 2%. Ook is er een loonsverhoging per 1 januari 2025 van 2,5% overeengekomen.

Lees hier het volledige onderhandelingsresultaat

Evenwichtig loongebouw
De afgelopen weken is intensief onderhandeld over een nieuwe cao. De gevolgen van de forse stijging van het wettelijk minimumloon domineerden de onderhandelingen. “De lasten van werkgevers zijn enorm gestegen de afgelopen jaren. Desondanks zien werkgevers de noodzaak van een evenwichtig loongebouw met balans in aanvangslonen en doorgroeimogelijkheden en perspectief voor werknemers. Het nieuwe loongebouw voldoet hieraan en geeft rust en duidelijkheid voor beide partijen.” aldus Eric Douma, portefeuillehouder Ondernemerschap & Onderwijs van LTO Nederland.

Toekomstgericht werkgeverschap
In een krappe arbeidsmarkt is het om als sector aantrekkelijk te blijven voor huidige en nieuwe werknemers belangrijk om een goed pakket aan arbeidsvoorwaarden te kunnen bieden. Jaap den Dekker, voorzitter namens de onderhandelingsdelegatie van werkgevers: “Naast de procentuele loonsverhogingen zijn ook afspraken gemaakt over de verhoging van de jeugdlonen, scholing & ontwikkeling, duurzame inzetbaarheid en arbeidsomstandigheden. De sector laat hiermee zien dat zij inzet op goed en toekomstgericht werkgeverschap.”

 

 

 

 

 

 

Totstandkoming resultaat
Het onderhandelingsresultaat is tot stand gekomen in nauwe afstemming met en met mandaat van de regiegroep Open Teelten. Deze vormt een afspiegeling van werkgevers uit de deelsectoren akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt, bloembollenteelt, bomen, vaste planten en zomerbloemen, en de fruitteelt.

De NFO is blij met het behaalde onderhandelingsresultaat. “Met name de forse stijging van het Wettelijk Minimumloon baart ons als organisatie zorgen. Het loongebouw raakt hierdoor uit balans”, zegt NFO-hoofdbestuurslid René Simons. “Samen met sociale partners zijn we er nu toch in geslaagd een evenwichtig loongebouw neer te zetten, dat recht doet aan alle werknemers in de sector en acceptabel is voor onze fruittelers. De themagroep Arbeid van de NFO is meegenomen in het proces en heeft ingestemd met het behaalde resultaat.”

FNV en CNV leggen het resultaat momenteel voor aan hun leden. Na instemming wordt er een definitief cao-akkoord bereikt. Bij vragen over de nieuwe cao Open Teelten kunnen ondernemers terecht bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw.

Contact gegevens werkgeverslijn

Dit bericht is geplaatst op vrijdag 12 juli 2024 - 15:08