Kooien voor het vangen van spreeuwen – die met name blauwe bessentelers gebruiken – worden niet verboden en de mogelijkheid tot ondersteunend afschot blijft bestaan. Dat heeft de Rechtbank Roermond onlangs besloten, in een zaak tussen Fauna4Life/Animal Rights en de Provincie Limburg.
Inzet van Fauna4Life/Animal Rights was het verbieden van de vangkooi. Met deze kooien worden spreeuwen gevangen die als eerste het gebied ‘verkennen’. Na de vangst worden deze dieren elders weer losgelaten. Door het wegvangen van deze spreeuwen is het voor grotere groepen spreeuwen lastiger om de bessenpercelen te vinden en wordt vraatschade beperkt. Wanneer toch grotere kolonies spreeuwen de weg naar de blauwe bessen weten te vinden, bestaat er nog steeds de mogelijkheid tot ondersteunend afschot.
Het verbod is dus verworpen en de vergunningen die de Provincie Limburg heeft afgegeven blijven in stand. Dat betekent dat telers gebruik mogen blijven maken van deze vangkooien en ondersteunend afschot om faunaschade te reduceren. Eric Huids, voorzitter van de NFO-kring Limburg, is blij met de uitspraak. “Het is immers uitermate frustrerend als je oogst wordt beschadigd of vernietigd en je geen effectief bewezen middelen mag toepassen.
En wanneer de maatschappij toch de voorkeur geeft aan een verbod op schadebeperking en/of het stimuleren van bepaalde fauna, dan dient daar wel een kostendekkende vergoeding tegenover te staan. “
Huids geeft ook aan dat de manier van schadebeoordeling en -afhandeling momenteel worden besproken met BIJ12. Datzelfde geldt voor het (effect van) preventieve mogelijkhedenFauna4Life/Animal Rights heeft in de zaak tegen de Provincie Limburg wel een bodemprocedure aangekondigd. Hierdoor wordt in oktober een nieuwe zaak behandeld over de inzet van vangkooien en ondersteunend afschot.
De gehele uitspraak leest u hier.
Bron: LLTB