Munckhof Fruit Tech Innovators gaat een rekenmodel van HAS-student Luuk Tijssen inzetten voor haar klanten. Met het model kan per ras en per bedrijfsgrootte berekend worden in hoeveel jaar een investering in bijvoorbeeld precisiespuiten of -wortelsnijden en automatische oogstregistratie zich terugverdient.

Wanneer telers overwegen precisietechnieken aan te schaffen doen ze dat om de productiviteit, efficiëntie en duurzaamheid van hun bedrijf te verbeteren. Tegelijkertijd vraagt dit een aanzienlijke investeringen. Luuk Tijssen, student aan de HAS in Den Bosch én zoon van een fruitteler in Altforst, ontwikkelde een rekenmodel om de financiële voordelen van precisiefruitteelt op bedrijfsniveau in kaart te brengen. Zo kan voor elke fruitteler worden berekend hoe interessant investeren is.

Voor het ontwikkelen van het model gebruikte Luuk gegevens vanuit het project Fruit 4.0, van WUR, fruittelers, Rabobank en fruitteeltadviseurs. Hij richtte zich op het vaststellen van de financiële voordelen van precisiefruitteelt, zoals het verhogen van de opbrengst, en besparingen op middelen en arbeid. Het rekenmodel houdt rekening met verschillende parameters, waaronder fruitrassen en grootte van het bedrijf. Hij spitste het rekenmodel toe op de drie belangrijkste technieken voor precisie fruitteelt: spuiten, wortelsnijden en automatische oogstregistratie tijdens het plukken.

Uit het onderzoek van Luuk blijkt dat investeren in precisiefruitteelt economisch het meest voordelig is voor rassen die gevoelig zijn voor dunning en/of beurtjaren, zoals Elstar, Kanzi, SPRANK, Gala en Golden Delicious. Eén van de geïnterviewde bedrijven heeft bijvoorbeeld 18 hectare appels waarvan de helft van de rassen dunning- en/of beurtjaargevoelig is. Een GPS-toepassing op de spuit en het wortelmes zijn hier binnen een jaar terugverdient. De terugverdientijd voor een M-Connect dataverbinding voor de oogstregistratie is in deze situatie ongeveer vier jaar.

Munckhof Fruit Tech Innovators is enthousiast over het rekenmodel van Luuk Tijssen. ‘Elk fruitbedrijf is anders. Niet alleen qua omvang, maar vooral ook door het verschil en de combinatie in fruitrassen. Het rekenmodel is dan ook een uitkomst. We gaat het gebruiken om samen met klanten de economische voordelen en terugverdientijden van precisietechnieken te berekenen. Door de juiste bedrijfsgegevens in te vullen, krijgen fruittelers inzicht in de potentiële winstgevendheid van investeringen’, aldus Munckhof.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 mei 2024 - 16:56