Het zachte en natte weer van de afgelopen tijd brengt uitdagingen met zich mee voor hardfruittelers. Snoeihout is in veel gevallen nog niet versnipperd en ascosporen zijn door het zachte weer eerder rijp. De natte gronden bemoeilijken echter het uitvoeren van bespuitingen. Daarnaast ligt de gewasontwikkeling vóór op schema, wat de kans op schade door nachtvorst in de komende periode vergroot.
De meeste Nederlandse hardfruittelers liggen redelijk op schema, als het gaat om het uitvoeren van de snoeiwerkzaamheden, geeft Max Vervoorn aan. “Maar op veel plekken ligt het snoeihout nog in de boomgaard”, zegt de Specialist Gewasbescherming Grootfruit bij CAF. “Doordat we de laatste weken geen vorst hebben gehad, was versnipperen lastig. Dit snoeihout bemoeilijkt nu het uitvoeren van bespuitingen. Net zoals de natte gronden; het risico bestaat dat je de bodem kapotrijdt wanneer je nu met de trekker de boomgaard in gaat.”
Het uitvoeren van een bespuiting tegen schurft is op veel plekken wel hardnodig, benadrukt Vervoorn. “Door het zachte weer zijn de ascosporen inmiddels rijp. En de gewasontwikkeling ligt twee tot drie weken voor op schema, waardoor bij de vroegbloeiende appel- en perenrassen al groene delen zichtbaar zijn. Om schurft binnen de perken te houden, is het dus noodzakelijk om snel te spuiten. Hopelijk krijgen we volgend week stabieler weer. Maar ook als dat niet het geval is, zullen telers toch moeten gaan rijden. En het is ook hoog tijd om kunstmest te gaan strooien.”
Het feit dat de gewasontwikkeling voorligt op schema, vergroot ook de kans op schade door nachtvorst. ‘Wanneer het de komende tijd nog gaat vriezen, is de kans groot dat dit tot schade leidt. Kortom: het natte en zachte weer brengt flink wat uitdagingen met zich mee.”
Zorgen in België
Ook in België leiden de weersomstandigheden tot zorgen onder fruittelers, zo meldt de Belgische nieuwssite VRT. “Niet enkel de akkers van de boeren liggen er bijzonder drassig bij: ook de fruittelers krijgen te maken met modder en plassen, waardoor ze niet of nauwelijks met hun machines tussen de fruitbomen door raken. Daardoor kunnen ze nog niet beginnen te snoeien. Ook het sproeien en bemesten moet nog even wachten. De tijd dringt, maar net dit jaar wordt de natuur een stuk vroeger wakker, waardoor er nog wat minder tijd overblijft”, zo is te lezen op de site.
Teler Eddy Vanschoenwinkel uit Wellen zegt op de website achter te lopen wat betreft voorbereidende werkzaamheden: ‘We hadden al één tot twee keer moeten kunnen spuiten om schimmels en dergelijke te bestrijden, maar door het weer kunnen we niet tussen de bomen rijden en spuiten.”
Voorlopig is er volgens de teler nog niets aan de hand, maar als het te lang duurt ontstaan er volgens zijn verhaal op de VRT-site wel probleem. “Als het zulk extreem weer blijft, komt de oogst misschien in het gedrang. We zullen hoe dan ook dag en nacht moeten doorwerken om alles gedaan te krijgen. Droog weer zou dat zeker wat aangenamer kunnen maken.”
Foto: Max Vervoorn