De hoge waterstanden van de rivieren en de vele regen van de laatste tijd hebben vooralsnog geen grote problemen met zich meegebracht voor de fruitteelt. Dat blijkt uit een rondje langs enkele adviseurs. Hoewel vooral in het rivierengebied de nodige boomgaarden (deels) onder water staan, verwachten zij dat de bomen dit redelijk goed zullen doorstaan. Wel kunnen in het voorjaar meer problemen ontstaan met ziekten en plagen.
Volgens Joris Wisse, Specialist Grootfruit bij de CAF, speelt de wateroverlast met name in de gebieden rondom de grote rivieren. “Dan gaat het om het rivierengebied en de IJsselstreek. Doordat rivieren buiten hun oevers treden, komt er kwelwater onder de dijken door, wat de boomgaarden in stroomt. Hierdoor staan behoorlijk wat bomen met ‘hun voeten’ in het water. Maar ook in andere fruitteeltgebieden is het nat, door de vele regenval in de afgelopen periode. Hier is de situatie echter minder heftig dan in de rivierengebieden.”
Desondanks is volgens Wisse geen sprake van een grote ramp voor de sector. “Zowel appel- als perenbomen kunnen best wel even in het water staan. Zeker omdat de bomen nu ook in rust zijn. Het moet natuurlijk niet al te lang duren, maar ik ga er vanuit dat het water zich de komende periode wel gaat terugtrekken.”
Ook Ad van Krieken, Commercieel technisch Voorlichter Fruitteelt bij AgruniekRijnvallei, signaleert dat her en der boomgaarden deels onder water staan. Maar ook hij verwacht dat dit niet tot grote problemen zal leiden. “Een tijdje onder water staan, dat kunnen die bomen prima hebben. Peren zijn er wel wat beter tegen bestand, aangezien deze een sterkere onderstam en meer weerstand hebben. Maar ook bij appelbomen voorzie ik geen grote issues. Feit is wel dat het water de snoeiwerkzaamheden bemoeilijkt; je hoeft nu niet met een hoogwerker de boomgaard in om de koppen te snoeien.”
Wisse geeft wel aan dat het water ervoor kan zorgen dat de nesten van oorwormen in de bodem verloren gaan. “Dat is een nadeel, aangezien dit insect zeer nuttig is in de bestrijding van de perenbladvlo. Daarnaast werken het vocht en de hoge temperaturen de sporulatie en infecties van vruchtboomkanker in de hand. De kans is reëel dat hier dit voorjaar meer problemen door zullen ontstaan.”
De adviseur geeft ook nog aan dat een eventuele vorstperiode in de komende weken positief kan zijn voor de bodemstructuur. “Als het vocht in de bodem bevriest, gaat dit immers uitzetten, wat de bodem luchtiger maakt.”
Foto: Een welk opkisten bij Zaltbommel.
Bron foto: Waterschap Rivierenland