Producenten van pure fruitsappen krijgen per 1 januari 2024 definitief te maken met een verhoging van de verbruiksbelasting. Deze gaat dan van 9 naar 26 cent per liter. Een prijsverhoging is daardoor volgens Albert Schulp van Schulp Vruchtensappen onvermijdelijk en dat zal mogelijk ook impact hebben op de afzet van hardfruit dat in sap wordt verwerkt. De fruitsapproducent hoopt wel dat aangenomen moties van VVD en de Christen Unie ervoor zullen zorgen dat de zogeheten ‘suikertaks’ in 2025 of 2026 van tafel gaat voor pure fruitsappen.
Producenten van pure fruitsappen voerden de afgelopen maanden gezamenlijk actie om de voorgenomen verhoging van de verbruiksbelasting van tafel te krijgen. De verhoging van 9 naar 26 cent is namelijk onterecht, geeft Albert Schulp aan. “Met deze suikertaks wil de overheid welvaartsziekten tegengaan. In die zin is het logisch dat frisdranken met toegevoegde suikers worden belast. Het is echter vreemd dat wij als sapproducenten worden ‘gebruikt’ om dit doel te bereiken. In pure sappen zitten immers veel gezonde bio-stoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels. Ook worden in praktisch heel Europa pure sappen uitgezonderd van een dergelijke taks. De van nature aanwezige fruitsuikers kunnen en mogen we ook niet eens verminderen. Extra opmerkelijk is het feit dat producenten van suikerhoudende zuiveldranken – zoals chocolademelk en drinkyoghurt – géén verbruiksbelasting hoeven te betalen.”
Zes pure sapproducenten (Flevosap, FruityLine, De Appelaere, Appeven, Van Kempen en Schulp Vruchtensappen) brachten de problematiek in de afgelopen maanden onder de aandacht van de politiek. Ook de NFO ondernam actie, door een brief te sturen aan Tweede Kamerleden van diverse partijen. “Dat leek aanvankelijk effect te sorteren, door een amendement dat de SGP vorige week inbracht en dat bij het inbrengen steun kreeg van CDA en BBB”, zegt Schulp. “Kern hiervan was om de verhoging van de verbruiksbelasting uit te stellen en komend jaar te werken aan een andere invulling van de regeling. Dit amendement kreeg echter te weinig steun. Hierdoor is de belastingverhoging per 1 januari 2024 onherroepelijk geworden.”
Volgens de ondernemer worden fruitsapproducenten op deze manier genoodzaakt om hun prijzen flink te verhogen. “En die verhoging komt bovenop de prijsverhogingen die we de afgelopen jaren al moesten doorvoeren vanwege forse kostenstijgingen. Dat zal ook gevolgen kunnen hebben voor de afzet van het fruit dat in de sappen wordt verwerkt, en op die manier ook de (biologische) fruitteelt raken. We kunnen alleen maar hopen dat consumenten de Nederlandse fruitsappen blíjven waarderen en kopen.”
Voor de langere termijn gloort er wel enig perspectief. Volgens Schulp zijn er namelijk twee moties met grote meerderheid aangenomen, van de VVD en de Christen Unie. Hierin wordt gevraagd om differentiatie van de verbruiksbelasting. “Dat betekent: hoe meer toegevoegde suikers een drankje bevat, hoe hoger de belasting. Daarnaast wil men onderscheid maken tussen belasting op toegevoegde en niet-toegevoegde suikers. Dit laatste is cruciaal voor ons als sapproducenten: zodra dit onderscheid wordt ingevoerd, betekend dit voor ons dat de suikertaks van de baan is. Met steun van de twee moties in de rug zullen we ons als daar gezamenlijke sapmakers in het komende jaar voor inzetten.”