Biodynamisch fruitteler Tim Moerman van Boomgaard Ter Linde in Oostkapelle werkt samen met zeven agrariërs aan een innovatief klimaatbestendig watersysteem op het schiereiland Walcheren. Binnen de Waterhouderij Walcheren hebben ze een unieke samenwerking ontwikkeld, met behulp van het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP-3). Moerman vertelt erover in een artikel op de RVO-website.
Met 120 hectare beslaat het bedrijf van Moerman bijna de helft van de 300 hectare grond van de groep boeren van de Waterhouderij. De biologisch-dynamische boer en ondernemer combineert een gemengd bedrijf met een bakkerij, camping en lunchroom. Sinds 2013 is hij onderdeel van de Waterhouderij.
Moerman: “Met de Waterhouderij proberen we zo goed mogelijk om te gaan met de wateraanvoer in dit gebied.” Het grond- en oppervlaktewater op Walcheren is vaak te zout. Zoet water is schaars en wordt alleen maar schaarser door klimaatverandering. Aan de boeren de uitdaging om het zoete water zo lang mogelijk in het gebied vast te houden. Bijvoorbeeld door het op te slaan in bassins. De Waterhouderij werkt samen met Aequator, Deltares, Hogeschool Zeeland, ZLTO en de provincie Zeeland.
Van ‘houtje-touwtje’ naar duurzame oplossingen
Samen met de andere boeren ontwikkelde Moerman hiervoor ‘houtje-touwtje’-maatregelen. Zo plaatsten ze ‘knietjes’ op drainagebuizen om extra water in op te slaan, vertelt de ondernemer. Tussen 2018 en 2021 ontving de Waterhouderij een POP-3 subsidie van RVO. Hiermee konden de Zeeuwse boeren hun houtje-touwtje-maatregelen doorontwikkelen naar duurzame oplossingen, vertelt de ondernemer. “Zo hebben we bijvoorbeeld de schotten die we gebruikten om het zoute water van het zoete water te scheiden, vervangen voor regelbare stuwen”.
Kijk voor het hele artikel en meer informatie op de website van RVO.
Bron tekst en foto: RVO