Diverse media besteedden in de afgelopen weken aandacht aan de tegenvallende kersenoogst. Volgens Frederik Bunt, voorzitter van de NFO-themagroep Houtig Klein- en Steenfruit, zijn dit seizoen minimaal 30 procent minder kersen geplukt. Daar staat tegenover dat de prijzen goed waren: deze lagen volgens de bestuurder gemiddeld 30 tot 40 procent hoger.
Eind juni meldde de NFO al dat de kersenoogst dit jaar fors lager zou uitpakken. Inmiddels zit de pluk er zo goed als op en kan volgens Frederik Bunt worden geconcludeerd dat de oogst minimaal 30 procent lager lag dan andere jaren. Vooral het koude voorjaar was hier debet aan. “Maar het is goed mogelijk dat de oogstderving nog hoger was; het is moeilijk om hier concrete cijfers aan te hangen. Daarnaast verschilden de producties sterk per teler. Veel factoren speelden hierbij een rol: de locatie, het bloeitijdstip, de rassen, et cetera.”
Hoewel de hoeveelheid kersen tegenviel, waren de maatvoering en de kwaliteit volgens Bunt wel goed. “Ook de nattigheid van de laatste weken, heeft weinig invloed gehad. Dat kwam mede omdat telers er – ook vanwege de geringere oogst – bovenop zaten. Men zorgde er wel voor dat de kersen niet te lang aan de boom bleven hangen, maar tijdig de cel in gingen. Op die manier bleef de scheuring beperkt.”
De prijzen waren het hele seizoen goed, geeft de NFO-bestuurder aan. Hij schat dat deze zo’n 30 tot 40 procent hoger lagen dan normaal. “De kersen gingen snel en gretig weg, vanwege het beperkte aanbod. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.”
Telers die toch een redelijk goede productie hadden, sponnen hier volgens hem garen bij. “Dan ging het bijvoorbeeld om ondernemers die de kappen gesloten hadden tijdens de bloei. Die hadden in veel gevallen de jackpot te pakken. Veel andere telers kijken terug op een tegenvallend seizoen qua rendement. De verschillen zijn groot. Dat is ieder jaar wel het geval, maar dit jaar zijn de rendementsverschillen echt extreem.”