Er zal in 2032 geen nieuwe editie van de Floriade worden georganiseerd, zo heeft de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) bekendgemaakt. Dat betekent dat er definitief een einde komt aan het Floriade-tijdperk.
De tuinbouwtentoonstelling Floriade vond de afgelopen zestig jaar één keer in de tien jaar plaats. Floriade toonde de tuinbouw in al zijn facetten. In eerste instantie ging het vooral om de tuinbouwproducten: bloemen, planten, bomen, groenten en fruit. Steeds meer kwam er aandacht voor grotere innovaties, duurzaamheid en maatschappelijke waardes die de Nederlandse tuinbouw te bieden heeft. De eerste Floriade werd in 1960 in Rotterdam gehouden, daarna was Amsterdam twee edities de gastheer van het internationale evenement (1972 en 1982), gevolgd door Den Haag/Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002), Venlo (2012) en als laatste Almere (2022). De editie in Almere sloot af met tientallen miljoenen verlies. Ook bij eerdere edities was sprake van verliezen.
Volgens het bestuur van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR), initiatiefnemer en merkhouder van Floriade, is de Floriade als grootschalig promotieplatform van de tuinbouw in de huidige vorm achterhaald. “Het is de verantwoordelijkheid van de tuinbouw en van de Nederlandse Tuinbouwraad om de kracht en de innovaties van de sector voor het voetlicht te brengen bij een breed, internationaal publiek. De Nederlandse tuinbouw speelt een belangrijke rol in het aandragen van oplossingen voor mondiale problemen, zoals klimaatsverandering, verstedelijking en gezondheid. Daar kunnen we als Nederland trots op zijn en dat willen we het publiek ook in de toekomst laten zien. Hoe we dat willen doen, is nu nog niet te zeggen. Daar zullen we ons het komend jaar of langer op beraden”, aldus Kees van Rooij, voorzitter bestuur NTR.
Foto: Caroline van Assche