Bij Ecotron Hasselt University wordt de komende drie jaar onderzoek gedaan naar de impact van de klimaatverandering op de perenteelt in de betreffende regio. Hiertoe zijn twaalf perenbomen in koepels geplaatst, waarin onder meer het klimaat van 2040 wordt nagebootst.
De onderzoekers nemen de kwaliteit en kwantiteit en de groei van de peren onder de loep en analyseren de samenstelling van de bodem. In de koepels kunnen verschillende scenario’s van klimaatomstandigheden worden gesimuleerd, waarbij onder meer neerslag, temperatuur, windsnelheid en hoeveelheid CO2 in de lucht kunnen worden nagebootst. “Algemeen mag je stellen dat het gemiddeld 2 à 3 graden warmer zal zijn in 2040 dan nu het geval is, en dat we te maken gaan krijgen met meer extremen”, zegt prof. dr. François Rineau van UHasselt. “In een van de koepels gaan we het slechts mogelijke scenario nabootsen voor 2040, waarbij we er ook vanui tgaan dat er geen verlaging zal zijn van de CO2-uitstoot.”
In de drie andere koepels wordt het huidige klimaat gesimuleerd, om zo het verschil tussen de perenbomen te kunnen analyseren.
De twaalf perenbomen voor het onderzoek werden uit de bodem in Haspengouw gehaald. De eerste onderzoeksresultaten worden over twee jaar verwacht. Het onderzoek maakt deel uit van het QPear-project, dat wordt gecoördineerd door het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT).
PC Fruit geeft aan een grote meerwaarde te zien in het onderzoeksproject. “België hoort jaarlijks tot de top 3 wat betreft de export van peren in de wereld, zeker als het gaat om ons hoofdras Conference. Hiervan wordt 52 procent in Limburg geteeld. Investeren om na te gaan hoe de toekomst eruit moet zien, is dus erg belangrijk. En via dit onderzoek kunnen we telers nog beter voorbereiden op de toekomst, zodat deze teelt het huidige succes kan verderzetten”, zegt Inge Moors, Limburgs gedeputeerde voor landbouw en voorzitter van PC Fruit, op de website van UHasselt.
Lees hier het complete artikel.
Foto: UHasselt