Het Belgische veilingsysteem met klokverkoop moet grondig worden doorgelicht. Daarvoor pleiten Belgische fruittelers binnen het Algemeen Boerensyndicaat. In een oproep aan de Belgische ministers van Landbouw vragen ze om maatregelen – ook in Europees verband – om de sector door de huidige crisis te loodsen en daarnaast willen ze een grondige evaluatie van het huidige kloksysteem.
In het persbericht schrijven de telers: ‘We stellen vast dat belanghebbenden niet terugdeinzen voor het creatief omgaan met het kloksysteem. Voorverkoop zorgt ervoor dat vaak amper enkele paletten kwaliteitsfruit op de klok gezet worden, maar die zeer beperkte aanvoer is tot op vandaag wel de referentieprijs voor een aantal gespecialiseerde handelaars, die er alle belang bij hebben om met een lage referentieprijs te kunnen komen aandraven. Zeker in tijden van hoge inputprijzen en bewaarkosten is het leggen van een bodemprijs in de markt én op de klok een absolute must. Wij roepen de betrokkenen, veilingen en overheid, dan ook op om werk te maken van het kunnen borgen van een minimumprijs voor alle producten die de klok passeren, rekening houden met reële productiekosten. Een klokverkoop die niet gevoed word door voldoende kwaliteitsfruit kan niet langer als richtprijs fungeren. Een mengprijs van verschillende verkoopsystemen zou hier een betere prijsduiding.’
Daarnaast zijn er grote zorgen over de huidige marktsituatie als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de handelsstop vanuit de EU richting Wit-Rusland. ‘Door het ineenstorten van de prijzen op de Europese markten lopen fruittelers nu al tegen verliezen aan van €3.000/ha peren. Met een normale Europese hartfruitoogst in 2022 zullen we afstevenen op een financiële ramp. We vragen dan ook de nodige creativiteit van heel de sector waarbij afzet en productie op elkaar afgestemd dienen te worden om een koude sanering in onze sector te voorkomen’, aldus het Algemeen Boerensyndicaat. Het syndicaat vraagt de Vlaamse overheid om op Europees niveau te pleiten voor het snel activeren van alle mogelijke interventie- en steunmechanismen die voorzien zijn in de Gemeenschappelijke Marktordening Groenten en fruit.