Nederlandse boomkwekers ondervinden grote problemen met vervoer en betalingen van vruchtbomen naar Rusland. Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne zijn nauwelijks meer bomen geëxporteerd en de vraag is of de handel nog doorgang gaat vinden voor het einde van het seizoen.
Voorzitter van de LTO-cultuurgroep Fruitgewassen Pieter van Rijn kan geen exacte aantallen noemen van Nederlands uitgangsmateriaal dat naar Rusland gaat. “Over de hele sector bezien is Rusland geen heel grote afnemer, maar er zijn wel enkele grote Nederlandse bedrijven die grote aantallen naar Rusland exporteren”, aldus Van Rijn. Sinds de boycot in 2014 is in Rusland een grote vraagmarkt ontstaan voor uitgangsmateriaal en bomen. Rusland wil immers zelfvoorziend worden. In de zuidwestelijke regio’s van Rusland worden jaarlijks zo’n 40 miljoen appelbomen geplant. Peren worden ook wel geplant, maar in heel kleine mate.
Nederlandse boomkwekers leveren met name onderstammen voor de Russische markt. Belangrijkste speler op deze markt is Italië, dat grote aantallen kant-en-klare bomen exporteert; vooral Gala, Golden Delicious en Braeburn. “Nederlandse boomkwekers hebben de meeste leveringen al gedaan, maar in Italië schijnen nog veel bomen met bestemming Rusland te liggen. De vraag is nu wat er met deze bomen gebeurt. Komen deze bomen straks nog op de Europese markt? Ik durf er nog niet over te speculeren”, aldus Van Rijn. Ook hijzelf is gedupeerd vanwege de oorlog: “We hebben nog een order van 2 miljoen onderstammen voor Rusland. We zijn volop bezig om te proberen dit te verzenden. Het grootste probleem zijn de betalingen. We staan eigenlijk met onze rug tegen de muur”.
De komende weken nemen boomkwekers besluiten over de hoeveelheden bomen en uitgangsmateriaal ze voor het komende seizoen gaan opzetten. Hoe de oorlog in Oekraïne dit zal beïnvloeden is nog afwachten.