Het tellen en handmatig meten van vruchten voor het maken van een oogstprognose is een tijdrovend karwei. Met alle mogelijkheden die smartphones bieden was het voor het Oostenrijkse bedrijf Pixofarm een logische stap om een app te ontwikkelen waarmee fruittelers hun productie kunnen voorspellen. De app van Pixofarm berekent op basis van foto’s die telers in de boomgaard maken hoeveel vruchten er hangen en tot welke maat ze zullen uitgroeien. De app is vooralsnog alleen beschikbaar voor appels, maar aan de ontwikkeling van oogstprognose bij peren en citrus wordt gewerkt.
Tijdens een webinar, op donderdag 6 mei, legde Federica Succio uit hoe de app werkt. Allereerst kan de gebruiker de boomgaard indelen in blokken en per blok gegevens over ras, oppervlakte, aantal bomen en datum volle bloei invoeren. Vanaf juli, na dunnen, kunnen foto’s worden gemaakt van de bomen. De app berekent het boomvolume en hoeveel vruchten er in de boom hangen op basis van de vruchten die voor de camera in het zicht hangen.
Vervolgens kunnen foto’s van afzonderlijke vruchten gemaakt worden. De app meet de diameter en berekent tot welke maat deze vruchten zullen uitgroeien.
In een overzicht kan de gebruiker aflezen wat het aantal vruchten per boom en per hectare is, wat de gemiddelde diameter en de verwachte diameter is, de verwachte maatklasse-indeling en de verwachte productie. De cijfers worden in verschillende grafiekjes inzichtelijk gemaakt.
Inmiddels zijn de logaritmen van 58 appelrassen, waaronder de Europees bekende rassen, opgenomen. De app is in verschillende talen beschikbaar, onder andere in het Nederlands.
Pixofarm werkt aan diverse uitbreidingen, waaronder een advies over optimale vruchtdracht. Voor Gala en Pinova is dit nu klaar en ook voor andere rassen wordt hier nu aan gewerkt.
De prijs van de app hangt af van het pakket dat de afnemer kiest. Voor telers die alleen willen waarnemen is er het Monitoring pakket voor €39 per ha per jaar. De uitgebreidere versie waarin ook voorspellingen worden gedaan, het Forecasting pakket, kost €59 per ha per jaar
Voor wie meer wil weten: op 26 mei (Engelstalig) en 27 mei (Duitstalig) organiseert Pixofarm opnieuw twee webinars. Kijk voor meer informatie op pixofarm.com/webinar.