De ontwikkeling van een volautomatische plukrobot is een lange weg. Amerikaanse onderzoekers kijken daarom ook naar mogelijkheden van semi-automatische oogstplatforms die de teler weer een stap dichterbij het volledig gerobotiseerd oogsten brengen.
Een team van onderzoekers onder leiding van Stavros Vougioukas van de universiteit van Californië ontwikkelde een oogstplatform dat automatisch de snelheid van de machine en de hoogte van de plukplateaus regelt, afhankelijk van de plukkers en het aantal vruchten aan de bomen.
Sinds februari 2021 is er een officiële samenwerking tussen onder andere de universiteit van Californië en Nederlandse bedrijven en onderzoek. Ook de NFO neemt hier via The Next Fruit 4.0 in deel. De samenwerking maakt Amerikaanse onderzoeksresultaten in de toekomst eerder en beter toegankelijk voor Nederlandse telers.

Bandit Xpress-oogstplatform
Het Amerikaanse onderzoeksteam gebruikte een bestaand Bandit Xpress-platform als basis en maakte daarop twee hydraulische plateaus. De plateaus bewegen omhoog en omlaag afhankelijk van de hoogte waarop de vruchten hangen, de lengte van de plukker en de pluksnelheid. De plukkers dragen een met sensoren uitgeruste plukzak, waarop de robot zichzelf corrigeert.
Het apparaat is twee jaar getest in een 2D-aanplant van Fuji. De pluksnelheid ging in het tweede testjaar (2019) met gemiddeld 11 tot 26% procent omhoog in vergelijking met een standaard oogstplatform. Op dit moment is het onderzoeksproject afgerond. De machine is nog niet verder doorontwikkeld voor de praktijk.

‘Collaborative robots’
Robots die samenwerken met de mens worden ook wel cobots – collaborative robots – genoemd. Cobots moeten worden geprogrammeerd om zo optimaal mogelijk met de mens samen te werken. Dat gaat vaak op basis van een zelflerend systeem, waarbij de cobot zichzelf telkens op basis van nieuwe informatie blijft aanpassen en verbeteren. In geval van dit plukplatform meet de robot hoe snel de mensen plukken en waar de vruchten hangen en past daar de optimale positie van de plukker op aan. Plukkers kunnen hun volledige aandacht bij het plukken houden, en hoeven niet te buigen of te strekken. Bovendien wordt de pluksnelheid verhoogd. Een win-win-situatie, zowel voor de teler als de plukker.

Bron: goodfruit.com

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 februari 2021 - 15:39