Op 23 november 2020 heeft de NFO samen met twee regiobestuurders, Erik van Haarlem en Alfred Verstegen, deelgenomen aan een ‘interactieve sessie huisvesting van arbeidsmigranten in de West-Betuwe’. De gemeente West-Betuwe wil met een dergelijke sessie input hebben voor hun beleid over huisvesting van arbeidsmigranten.
Het is goed dat de NFO en het regiobestuur bij de interactieve sessie aanwezig waren. Zo konden de specifieke kenmerken van fruittelers goed onder de aandacht komen en kan de gemeente ook daar haar beleid op vaststellen.
De NFO heeft betoogd dat kortdurende huisvesting van migranten op het bedrijf zelf het meest praktisch voor het bedrijf en het minst belastend voor de gemeente is. Daarbij hoort natuurlijk een fatsoenlijke huisvesting, waarbij de NFO heeft aangegeven de AKF-normen daaraan te vinden voldoen.
NFO regiobestuurder Erik van Haarlem: “Ik heb de indruk dat de boodschap is overgekomen. Dat komt ook doordat we echt met een goede en duidelijke bijdrage kwamen: huisvesting van arbeidsmigranten moet goed zijn, maar ook in omvang kunnen variëren afhankelijk van de bedrijfsgrootte. De arbeidsvraag van de fruitteelt verschilt van bijvoorbeeld van die van de distributiecentra van Albert Heijn en Blokker. Onze sector heeft meestal een duidelijke piek, waarna de medewerkers weer naar hun thuisland gaan. De distributiecentra hebben een constante vraag. Dat onderscheid helpt denk ik ook in het komen naar een aparte oplossing voor onze sector.”
De gemeente gaat bekijken of zij op de wens van de NFO ingaat om verder in het beleidsproces nog een keer te overleggen. “We zien dat betrokken blijven in een beleidsproces belangrijk en nuttig is, daarom blijven we dit volgen. In deze sessie is gebleken dat de gemeente weet waar ons belang ligt en dat ze daar ook rekening mee houden”, aldus Alfred Verstegen.