De aantasting door fruitmot in Nederland en België neemt de laatste jaren toe, vooral in peer. Van een plaag die goed onder controle leek verschuift de fruitmot steeds (weer) meer naar de categorie probleeminsect. Het is daarom extra belangrijk om na te denken over de bestrijdingsstrategie in 2021. In een webinar, georganiseerd vanuit het project Duurzaam Fruittelen in Utrecht (DUIT), afgelopen dinsdagavond kwamen alle ins en outs van de biologische fruitmotbestrijding aan bod. Biologische fruitteelt is één van de thema’s binnen het DUIT, daarom de focus op biologische bestrijding.
Nieuwe bestrijdingsmethoden
De nieuwste methode voor verwarring van de fruitmot is de puffertechniek. Inmiddels worden de Checkmate-puffers op zo’n 850 ha in Nederland toegepast. Bij deze techniek zijn twee tot drie spuitbussen (puffers) per hectare afdoende. Ook de Italiaanse fabrikant van de Isomate-sliertjes heeft een puffertechniek ontworpen. Met de Mister Pro is nu twee jaar ervaring opgedaan in proeven in Nederland, maar de techniek heeft nog geen toelating. John Kusters van Proku vertelde dat overleg met het Ctgb voor een versnelde procedure loopt, maar dat er nu nog geen zicht is op wanneer de toelating er komt. De Mister Pro regelt de afgifte – anders dan de Checkmate – op basis van temperatuur en ontwikkeling van de fruitmot.
Een andere, nieuwe ontwikkeling is de toepassing van aaltjes tegen fruitmot. De aaltjes doden larven die onder de boombast leven. Het product Nemapom had in één van de achterliggende weken onder regenachtige omstandigheden gespoten moeten worden. Nemapom mag vrij toegepast worden.
Binnenkort leest u in Fruitteelt een uitgebreid verslag van de webinar met daarin meer informatie over de verschillende producten.