Enkele bedrijven zijn al gestart met de hardfruitoogst, maar het grootste aantal werknemers/arbeidsmigranten arriveert deze week om volgende week te starten. Maar hoe leid je dit als werkgever en werknemer nu in goede corona-veilige banen? Stel een gezinslid van de teler heeft corona, wat dan?
Een vervelend antwoord, want het hele gezin dient dan 10 dagen in quarantaine te gaan. De teler moet zijn taken dan dus overdragen. Ook al heeft hij zelf geen klachten, hij kan wel besmet zijn of dit kan later tot uiting komen. Door gewoon door te werken met zijn medewerkers kan hij onbedoeld meerdere personen besmetten.
Dit was één van de vragen die naar voren kwam tijdens de corona-update webinar, georganiseerd door NFO en Werkgeverslijn waar Martijn Donker (NFO) en Peter Baltus (LTO Noord) vragen van telers beantwoordden.

Een andere vraag die belangrijk is om over na te denken: Mijn werknemer wil in zijn vrije tijd uitgaan en naar de stad, maar ik wil dat niet als werkgever. Wat nu?
Donker: “Je kunt ze niet verplichten om op je eigen terrein te blijven. Vrije tijd is voor de werknemer zelf. Belangrijk is om dit bij aankomst te bespreken, een extra preventiemaatregel. Het is immers in ieders belang dat iedereen gezond blijft.” Nieuwe contacten betekent immers nieuwe risico’s. Andere preventiemaatregelen die telers regelen zijn bijvoorbeeld dat de werkgever boodschappen regelt of laat bezorgen. Of zorg voor extra vertier op je bedrijf zoals extra tv’s, goede wifi of een tafeltennistafel.

In een volgend nummer van Fruitteelt vindt u nog veel meer praktische vraag-antwoord voorbeelden.

Op www.nfofruit.nl/coronavirus staan diverse downloads zoals de 1,5 meter afstand posters, hygieneposters en de invulformulieren voor Reizen (verplicht), Wonen en Bezoek. Beschikbaar in diverse talen.

Het webinar werd mede mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.

Klik hier om de webinar terug te kijken

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 20 augustus 2020 - 16:57