In Duitsland wordt de appelproductie in particuliere boomgaarden dit jaar vier maal zo hoog geraamd als vorig jaar. Daarmee is deze zogenaamde streuobst-anbau dit jaar een factor van betekenis. Een hogere productie uit eigen boomgaard verkleint de vraag naar appels in de eerste maanden van het afzetseizoen. Daarnaast is deze productie een belangrijke grondstof voor de productie van appelsap. Dit jaar mag het streuobst ook worden toegepast voor de productie van biologische appelsap, meldt de Duitse organisatie van vruchtensapproducenten. Daardoor neemt de financiële opbrengst flink toe, net als de motivatie om deze particuliere boomgaarden in stand te houden. De afzet voor biologisch sap vergroot nog eens het toch al groeiende aanbod aan biologische appels in Europa.
De productie van streuobst verloopt nog altijd wisselend. Vorig jaar was met 200 miljoen kilo een duidelijk beurtjaar, gevolgd op het recordjaar 2018 met 1,1 miljoen kilo. Dat is meer dan de professionele fruitteelt in Duitsland opbrengt. Nu wordt de productie geraamd op 850 miljoen ton, zo maakte Helwig Schwartau van het Duitse Agrarmarkt Informationsgesellschaft ofwel AMI bekend tijdens Prognosfruit, dat vorige week donderdag plaatsvond in de vorm van een zoomsessie.