De afgelopen weken is er veel te doen geweest rondom PlanetProof. Na een enquête onder de leden door zowel NFO als LTO blijkt dat het overgrote deel van de telers niet positief staat tegenover PlanetProof. Belangrijkste pijnpunt is dat er geen eerlijke prijs tegenover de extra inspanningen van de teler staat.
Ook politiek was er vorige week aandacht voor het ontbreken van een meerwaarde van PlanetProof. CDA’ers Maurits von Martels en Jaco Geurts hebben aan de landbouwminister schriftelijke vragen gesteld over het draagvlak voor het keurmerk. Bij het samenstellen van dit artikel heeft de minister nog niet gereageerd op de vragen.
NFO-voorzitter Gerard van de Anker: “Met PlanetProof is het nu zo dat iedereen aan jou als ondernemer verdient. Het is bizar dat die extra inspanningen niet beloond worden. Zowel de telers als de consument wordt niet wijzer van dit keurmerk. Het is fijn om te zien dat de politiek er ook oog voor heeft en dat zij dus ook het standpunt van de NFO beamen.” Een uitgebreid bericht over dit onderwerp verscheen in de NFO-nieuwsbrief van 14 mei en is na te lezen op nfofruit.nl.
Greenpeace was destijds een van de aanjagers van PlanetProof. In een reactie laat de organisatie het volgende weten: “We vinden het onacceptabel dat supermarkten als Jumbo de gemaakte afspraken niet nakomen en telers niet compenseren voor de stappen die ze maken om volgens de criteria van PlanetProof te werken. Het kan niet zo zijn dat door hun nalatigheid een cruciale stap in de aanpak van de biodiversiteitscrisis wordt teruggedraaid. Ook moet minister Schouten aan de bak om ervoor te zorgen dat er nieuwe spelregels worden opgesteld zodat de boer een eerlijke prijs krijgt voor zijn product, zoals door stapeling van waardering en een vergoeding voor dit soort stappen. Op deze manier blijft een gezond en schoon landbouwsysteem in stand. We zijn daarnaast juist bezig met onderzoek hierover (enquête onder boeren en gesprekken met supermarkten) dat we op korte termijn zullen uitbrengen.”