Veel telers met beregening of een andere vorm van nachtvorstbescherming moesten de afgelopen week één of meerdere keren in actie komen. In Limburg en Zeeland, waar minder vaak beregend kan worden, zijn in de peren op veel percelen bruine knoppen te vinden. “Op veel plaatsen is er schade, maar het zegt nog niks over de uiteindelijke oogst”, zegt Joris Wisse van CAF. Op basis van de KNMI-weerkaartjes lijkt Zeeland aardig de dans ontsprongen, maar in werkelijkheid was het ook in Zeeland behoorlijk koud. Met name in de nacht van maandag op dinsdag 23 en 24 maart ging de temperatuur toch flink onderuit.
Wisse: “Een voordeel is dat de ontwikkeling in Zeeland op dit moment iets achterloopt op die van de Betuwe. De knoppen konden dus ook iets meer hebben.” Uit de praktijk hoorde hij dat de temperatuur in Kapelle daalde tot -2,5°C en ook in de Zak van Zuid-Beveland zou plaatselijk behoorlijk schade in de peren zijn ontstaan. Ook in appels is her en der wat schade ontstaan.
In Krabbendijke zakte de temperatuur naar -5°C. Het nabijgelegen (ruim 15 km) Woensdrecht was die nacht de koudste locatie van Nederland en die koude strekte zich ook uit richting Oost-Zuid-Beveland. “Bij ons wordt het altijd wat later in de nacht koud. Vorige week daalde de temperatuur in een half uur van 1°C naar -3,5°C, omdat het toen windstil werd. De windmachines zijn toen gelijk gaan draaien en daarmee hebben we goed resultaat gehad. De nachtvorstberegening hebben we achteraf wat te laat ingeschakeld, ook met in ons achterhoofd dat we zo zuinig mogelijk met het beschikbare water om willen gaan. Met name aan de onderste knoppen in de Delcorf zien we wel schade”, aldus Vogelaar.

‘Opmerkelijk veel ijsvorming’
Uit Limburg komen zeer wisselende berichten meldt NFO-kringvoorzitter Eric Huids uit Vilt. “We zien hier en daar bruine knoppen, maar de schade is over het algemeen matig”, laat hij op basis van een belrondje langs enkele collega’s weten. In de nacht van zondag op maandag 29 op 30 maart werd het op zijn bedrijf -5,5°C.. Ook vorige week waren er in de tweede helft van de week in het Limburgse koude nachten, maar toen waren de bloemknoppen nog iets minder ver in ontwikkeling. Zelf kan Huids beregenen, maar dat kan op de meeste bedrijven niet. Over het algemeen zijn er ook op de niet beregende percelen nog voldoende goede bloemknoppen voor een goede oogst, zoals het er nu naar uit ziet.
Opmerkelijk noemt Huids de enorme ijsvorming tijdens het beregenen gisternacht. Dat is ook een beeld dat in andere delen van het land te zien was (zie bovenstaande foto uit de Betuwe). “De Flippers-sproeiers waren rond een uur of drie al vastgevroren. Met vier personen hebben we door met tonkinstokken tegen de sproeiers te tikken het ijs er af getikt. Daarmee hebben we ongeveer 70 procent van de sproeiers in werking gehouden. Je moet binnen een uur rond zijn, omdat de sproeiers anders opnieuw dicht vriezen. En ondertussen loop je er zelf ook bij als een ijspop”, beschrijft Huids. “Tegen half 7 waren ook de gewone sproeiers vastgevroren door de vele ijsvorming. We zijn tot half acht doorgelopen om het ijs er af te tikken.”
Zijn kersen onder overkapping beschermde Huids met een Frostguard tegen de koude.

België
Vanuit België komen berichten van aanzienlijk schade aan zowel appel als peer. De schade is heel wisselend, maar op sommige percelen is de helft van de bloesems beschadigt. Zowel de lage temperaturen, die vaak al heel vroeg in de nacht werden bereikt, als de droge wind zorgden ervoor dat nachtvorstbescherming met vuurpotten en ook met beregening niet goed werkten. Lees een uitgebreid verslag op vilt.be.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 maart 2020 - 17:03