Pas op! Bent u gebeld door een vreemd nummer? Bel dan vooral niet terug. Dit kan zomaar een frauduleus nummer uit het buitenland zijn dat u honderden euro’s kan kosten. sTN (De telecompartner van het MKB) publiceerde enkele handige tips tegen telefoonfraude.
Hoe werkt fraude met telefoontjes uit het buitenland?
Fraudeurs bellen willekeurig honderden nummers, waarna ze jouw telefoon één keer over laten gaan. Daardoor is de kans klein dat je opneemt. Dit willen ze namelijk ook niet, ze willen dat je terugbelt. Ze verdienen er namelijk aan als jij terugbelt naar hun nummer. Als je terugbelt hoor je een bandje dat te lang duurt, of ze hebben de kiestoon nagemaakt, zodat jij niet doorhebt dat het gesprek al begonnen is. De kosten voor dat gesprek kunnen al gauw oplopen tot honderden euro’s. De fraudetelefoontjes komen voornamelijk uit Afrikaanse landen en zijn te herkennen aan de volgende netnummers: +216 (Tunesië); +213 (Algerije); +222 (Mauritanië); +269 (Comoren).
Tips bij poging tot telefoonfraude
Tip 1: Word je gebeld door een onbekend buitenlands nummer, dan is het eerste advies, niet opnemen. Zolang jij niet opneemt, maak je geen kosten.
Tip 2: Als je zeker weet dat het een frauduleus nummer is, kan je naar je provider stappen om het nummer te laten blokkeren. Maar let op, oplichters bellen telkens vanaf nieuwe nummers. Of blokkeer het buitenlandse nummer op je eigen telefoon
Tip 3: Twijfel je of je toch moet aannemen? Zoek het nummer op in Google. Zo kan je zien of er meer klachten bekend zijn of dat het nummer bekend staat als frauduleus. Let op! Veel van de door oplichters gebruikte nummers zijn niet bekend of staan niet op websites met nummers van fraudeurs. Dit is dus geen garantie.
Opgelicht en nu?
Doe aangifte bij de politie: Dit kan ook heel makkelijke online. Zo kan je ervoor zorgen dat het anderen niet overkomt. Ook kan de politie bij veel meldingen onderzoek doen naar deze vorm van fraude. Probeer bij je provider de rekening ongeldig te maken of de schade vergoed te krijgen. Heb hier niet te veel hoop op. Volgens het CBS kreeg in 2018 4% van de slachtoffers van telefoonfraude zijn schade vergoed.