MKB Nederland wil dat de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, wettelijk wordt vastgelegd op 30 dagen. Dat schrijft de organisatie in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. In 2018 is de betaaltermijn weer opgelopen naar gemiddeld 41,5 dagen, terwijl het economisch goed gaat. MKB Nederland vreest dat de betaaltermijn verder op zal lopen als het economisch slechter gaat.
Medio 2017 is de Wet uiterste betaaltermijn in werking getreden. In deze wet is vastgelegd dat grote bedrijven een uiterste betaaltermijn van 60 mogen hanteren. “Het lijkt erop dat als gevolg van deze wet een betaaltermijn van 60 dagen de nieuwe norm wordt, terwijl 30 dagen een volstrekt normale betaaltermijn is”, vindt MKB-voorzitter Jacco Vonhof. Bedrijven die voorheen een betaaltermijn van 90 dagen hanteerden, worden met de wet verplicht binnen 60 dagen te betalen, maar anderzijds lijken bedrijven die voorheen sneller betalen nu makkelijker een langere termijn te hanteren.
Betaalme.nu
In 2016 heeft het initiatief Betaalme.nu de grootste vijfhonderd bedrijven van Nederland aangeschreven met de vraag om binnen dertig dagen te betalen. Drie jaar later staat de teller op 59 deelnemende bedrijven.
Een van de deelnemers van betaalme.nu is Jumbo, zo is in het jaarverslag van 2018 te lezen. De supermarktketen betaalt kleine leveranciers – tot 200.000 euro per jaar – binnen 30 dagen. Voor grotere leveranciers heeft Jumbo andere mogelijkheden om hun rekening vervroegd betaald te krijgen. De leverancier moet dan wel een korting geven op zijn producten.